eur:
392.85
usd:
366.32
bux:
66812.48
2024. április 25. csütörtök Márk
Egy résztvevő mécsest gyújt a náci néppusztítás hatmillió - köztük félmillió cigány - áldozata tiszteletére tartott megemlékezésen a Cigány Történeti, Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központ emlékfalánál 2017. január 27-én. A rendezvény után bejelentették, hogy forráshiány miatt bezár a központ.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Senki sem engedheti meg magának a felejtést

1944. augusztus 2-án számolták fel a roma lágert Auschwitz-Birkenauban. Erre a napra emlékezve tartják meg minden évben a Roma Holokauszt Emléknapot.

Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára a roma holokauszt nemzetközi emléknapján arra emlékeztetett, hogy Auschwitzban

1944 májusában a romák fellázadtak, és hősként küzdöttek az életükért, de augusztus 2-án a teljes cigány tábort elpusztították.

Kevesen élték túl a borzalmakat, de minden év májusában megtartják a roma bátorság emléknapját a Nemzeti Színházban, ahol ott vannak a túlélők is.

Az emlékezés fontosságát is hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára.

"Róluk igenis meg kell emlékezni, hiszen magyar honfitársaink voltak, és indokolatlanul a pusztítás igényével megölték és kivégezték őket.

Fontos hogy tudjunk róla, és tudjank róla a következő nemzedékek is, hogy egyetlen magyar ember sem halhat meg gyűlölet vétség, vagy tudatlanság okán" - mondta Langerné Victor Katalin.

Langerné Victor Katalin az emléknap alkalmából Újpesten rendezett konferencián azt mondta, kettős a feladat: az egyik, hogy a szájról szájra terjedő történeteket továbbadjuk, a másik, hogy a történeti hűséget történelmi hűséggé alakítsuk.

"Nem engedheti meg magának senki, egyetlen ember sem, de egy nemzet végképp nem engedheti meg magának a felejtést" - hangsúlyozta a helyettes államtitkár. A közösségek, a nemzetek, a nemzetiségek, a kisebbségek történetében számos olyan esemény van, amely fájdalmas, tragikus. Ezekre nem szívesen emlékezünk, de közös emlékezetünk része az is, ami tragikus - mondta a politikus.

Budapest, 2018. augusztus 1.
A Roma élet menetének résztvevői Budapesten, a Nehru-parton lévő Roma Holokauszt Emlékműnél 2018. augusztus 1-jén. Az ország több pontjáról érkező roma fiatalok Auschwitz-Birkenauba utaznak, hogy ott leróják kegyeletüket. A holokauszt roma áldozatairól 1972 óta emlékeznek meg augusztus 2-án világszerte a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján. 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóra több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Budapest, 2018. augusztus 1. Az ország több pontjáról érkező roma fiatalok Auschwitz-Birkenauba utaznak, hogy ott leróják kegyeletüket. MTI Fotó: Balogh Zoltán
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×