eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Lehet Más a Politika (LMP) aktivistái a Szél Bernadettnek, a párt miniszterelnök-jelöltjének A korszakváltás elkezdődött címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten, a Blaha Lujza téren 2017. november 17-én.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Sokfrontos polgárháború az LMP-ben

Történetének legsúlyosabb válságát éli az LMP azt követően, hogy fennállása legjobb választási eredményén van túl.

Az LMP és az Új Kezdet a listás szavazatok 7,05 százalékát szerezte meg az április 8-i országgyűlési képviselőválasztáson. Ez 404 127 szavazatot jelent, ami több, mint amennyit 2014-ben kaptak. Listáról Demeter Márta, Gémesi György, Hadházy Ákos, Keresztes László, Schmuck Erzsébet, Szél Bernadett, Ungár Péter, egyéniben pedig Csárdi Antal jutott be a parlamentbe, a párt frakciója tehát 8 fős lesz, hárommal több, mint az előző ciklusban.

Ennek ellenére a pártot nagyon komoly konfliktusok feszítik, hiszen

az elmaradt kormányváltásért, de legalábbis a Fidesz kétharmadáért sokan az LMP-t teszik felelőssé.

Ez robbantott ki vitát Sallai R. Benedek titkár és Hadházy Ákos társelnök között is. Sallai ugyanis elutasította az ellenzéki együttmködést, Hadházy viszont a koordinált jelöltállítás híve volt, sőt engedély nélkül tárgyalt róla a szocialistákkal, amiért etikai eljárás indult ellene az LMP-ben.

Budapest, 2018. február 20.
Sallai R. Benedek LMP-s képviselő felszólal a Stop Soros törvénycsomag általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. február 20-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Sallai R. Benedek (Fotó: Balogh Zoltán, MTI)

A társelnök azt állította, hogy Sallai és Schiffer András, az LMP volt vezetője sokmilliós perrel fenyegette meg a visszalépésüket fontolgató jelölteket. Ezt mindkét politikus cáfolta, Sallai pedig nemcsak szavakban, hanem szó szerint is nekiment Hadházynak. „Indulatosan léptem hozzá közel, de jóformán ledobta magát a székről, összekucorodott ott a földön. Biztos vagyok benne, hogy ha hozzá is értem, vagy a székéhez is értem, akkor nem fejtettem ki erőt, és garantálom, hogy nem ütöttem meg” – mondta az LMP főtitkára az InfoRádiónak a tettlegességig fajuló esetről.

Sallai R. Benedek később az ATV-ben már így nyilatkozott a történtekről:

„Minden bizonnyal közöm volt ahhoz, hogy felborult, teljesen mindegy, hogy az ijedtségtől borult fel, bekövetkezett, sajnálom. Bocsánatot kérek tőle is, a családjától is.”

Hadházy Ákos tettleges becsületsértés és garázdaság miatt feljelentést tett Sallai R. Benedek ellen, Szél Bernadett társelnök pedig felszólította Sallait, hogy mondjon le a titkári pozíciójáról és lépjen ki a pártból, sallai azonban nem hajlandó erre. Inkább megvárja, hogy kizárják. „Azt teljes méltósággal fogadom, és hogyha ezt egy testület hozza, az, akinek erre joga van az LMP-ben és azok az emberek, akiket egy közösség választott, teljes mértékben elfogadom, mint ahogy idáig is elfogadtam mindent” – fogalmazott.

Budapest, 2018. április 9.
Hadházy Ákos, a Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke a párt választási eredményváró rendezvényén tartott sajtótájékoztatón a budapesti Danubius Hotel Arenában 2018. április 9-re virradó éjjel. Hadházy Ákos lemondott társelnöki pozíciójáról.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Hadházy Ákos, az LMP társelnöke a párt választási eredményváró rendezvényén lemondott társelnöki pozíciójáról (Fotó: Szigetváry Zsolt, MTI)

Sallar R. Benedek már tavaly bejelentette, hogy nem indul el a 2018-as választáson és visszavonul a közélettől. Azóta több hosszú Facebook-posztban leírta, hogy elege van az intrikákból. Ennek ellenére váratlanul támadást intézett Szél Bernadett ellen is, akinek azt vetette a szemére, hogy miniszterelnök-jelöltként közpénzből csináltatott magának ruhákat és százezerket költött a frizurájára. Utólag ezt ő maga is nagyon szerencsétlen és buta megfogalmazásnak nevezte. Azt is elmondta néhányszor, hogy

a társelnökök szerinte csak szóvivők lehetnének, nem pedig politikai irányítók.

Ezek után nem okozott meglepetést, hogy Schiffer András, az LMP alapítója és korábbi társelnöke ezt mondta róla a Hír TV-ben: „Nem tartottam szerencsésnek azt sem, hogy »SRB« a tisztújító kongresszus után tavaly – talán márciusban – bejelentette azt, hogy nem fog újraindulni. Szerintem ez nem feltétlenül volt egy szerencsés húzás, hiszen az országos listaállítás akkor még bőven hátra volt.”

Közben Schmuck Erzsébet, Ungár Péter, Ferenczi István és Ábrahám Júlia is lemondott az LMP-ben betöltött elnökségi tagságáról,

annak érdekében, hogy május végén előrehozott tisztújítást tarthasson a párt. „Hadházy Ákos április 8-án lemondott, ez azt jelenti, hogy – az alapszabályunk értelmében – 60 napon belül pótolnunk kell a társelnököt, vagyis június 8. előtt tisztújító kongresszust kellene megszervezni, amin a társelnököt pótolnánk. Viszont teljes tisztújítás pedig csak június közepe és július közepe között lehetséges, és hogy ne kelljen két kongresszust tartanunk másfél hónapon belül, ezért ez így praktikus, hogy egy kongresszus legyen, és hogy akkor ez legyen teljes tisztújítás” – magyarázta Schmuck Erzsébet InfoRádióban.

Schmuck Erzsébet nem tart pártszakadástól.

„Nyilván vannak belső politikai viták, egyébként minden pártban vannak.

Itt a kongresszus meg fogja választani az új elnökséget, és a párt az új elnökség vezetésével fog előre haladni” – emelte ki.

AZ LMP-ben egyébként Hadházy Ákoson kívül a visszalépők és Ungár Péter ellen is etikai vizsgálat folyik, az Országgyűlés május 8-i megalakulásáig hátralévő időben tehát a pártnak egy sokfrontos polgárháborúban kell békét teremtenie.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×