eur:
394.72
usd:
365
bux:
65502.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Megérkeztek az első levélszavazatok a Nemzeti Választási Irodához - a nap hírei

Nem változtatott a jegybanki alapkamaton a monetáris tanács. Meghalt Demján Sándor üzletember.

Megérkeztek az első levélszavazatok a Nemzeti Választási Irodához, összesen 24 darab. Az NVI a múlt héten postázta ki a szavazólapot és a választópolgár azonosításához szükséges nyilatkozatot tartalmazó levélcsomagokat a magyarországi lakcímmel nem rendelkező szavazóknak.

A miniszterelnök szerint ha Magyarország elhibázza a döntést az április 8-ai választáson, és a nyugat-európai irányba kanyarodik a bevándorlás politika, akkor a magyar gazdaság fejlődése megáll. Orbán Viktor erről egy vidéki avatóünnepségen beszélt.

A Demokratikus Koalíció elnöke valószínűnek tartja, hogy a választásokig már nem lesznek együttműködési tárgyalások az ellenzéki pártok között, csak egyoldalú visszalépésekre lehet számítani. Gyurcsány Ferenc az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: nem tartja szabadnak az április 8-ai parlamenti választást.

Az LMP nem kíván koalíciót alakítani se a jobboldallal se a baloldallal - jelentette ki a párt miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjének felvetésére reagált, Karácsony Gergely a hétvégén ajánlott koalíciót a DK és az LMP számára, ellenzéki győzelem esetén.

Nem változtatott a jegybanki alapkamaton a monetáris tanács. Az irányadó ráta 0,9 százalékos maradt és a kamatfolyosó sem módosult. A Magyar Nemzeti Bank közben emelte GDP-előrejelzését: idén 4,2 százalékos bővülést vár.

Az év második felétől már 20 egészségügyi szűrőbusz járja az országot. A flotta járművei elsősorban a daganatos betegségek megelőzése érdekében állnak majd szolgálatba.

Bírálják a magyarországi korrupciós helyzetet az Európai Parlament költségvetés-ellenőrzési bizottságának véleménytervezetében. A dokumentum szerint a korrupció szintje és az államháztartás átláthatóságának hiánya hatással van az uniós források magyarországi felhasználására.

Csütörtökre összehívta a nemzetbiztonsági bizottságot a testület elnöke. Molnár Zsolt elmondta: az elmúlt napokban több olyan ügy került napvilágra, amelyekkel kapcsolatban haladéktalanul tájékozódni kell. A Fidesz frakció közölte, hogy kampányakciónak tartja az ülés összehívását, ezért a kormány képviselői nem mennek el az ülésre.

A NATO visszavonta 7 orosz diplomata akkreditációját a Szkripal-ügy miatt. Eddig 25 állam, köztük Magyarország utasított ki orosz diplomatákat, válaszul az angliai Salisbury városában március elején idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérletre.

Meghalt Demján Sándor üzletember, 74 éves volt. Nevéhez fűződik a Gránit Pólus Csoport, a Gránit Bank, és a TriGránit Csoport megalapítása, valamint a 2003-ban létrehozott Prima Primissima Díj.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

A nyugdíjszámítás során meghatározó jelentőségű valorizácós szorzószámok minden évben a kedvezmények nélkül számított országos nettó átlagbér előző évi nominális növekedését tükrözik, az erről szóló idei kormányrendelet tervezetét március 13-án küldték társadalmi egyeztetésre. Miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani az 1988 óta figyelembe vehető korábbi évek kereseteit, az utóbbi években egyre erősebben érvényesül az a jelenség, hogy a nyugdíjigénylés évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ezt a méltánytalanságot sem az inflációs nyugdíjemelés, sem a 13. havi nyugdíj nem képes megnyugtatóan kezelni, megoldást csak a nyugdíjemelési eljárás olyan módosítása hozhatna, amelynek révén a nyugdíj megállapításának évétől függő valorizációs korrekció is megjelenne az emelés mértékét meghatározó tényezők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×