INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Magyar és európai szabályokat is sérthet az EKÁER bírságolási gyakorlata

Infostart / InfoRádió
Próbaper indul várhatóan tavasszal a kiszabott Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) bírságok miatt. Az RSM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Kft. üzletágvezetője szerint a kiszabott bírságok mértéke túl magas.

A szervezet azért kezdeményezte a próbapert, mert több olyan üggyel találkoztak, melyek esetében a kötelezettség megszegése miatt kiszabott bírság mind a magyar, mind az európai szabályokat sérti – mondta az InfoRádiónak Falcsik István.

A bírság összege változó, bár nem új a szabályozás, de még sincs kialakult gyakorlata a díjszabásnak. A legnagyobb probléma, hogy nagyon sok EKÁER szám kötelezettség van, az ismételt szabályszegés után kiszabott bírság kifejezetten magas, akár milliós összeg is lehet – figyelmeztetett a szakértő.

Az adótanácsadó cég kiválasztotta olyan gazdálkodókat, akiknél bár alacsony volt a megállapított bírság összege, de az eljárás során mégis követtek el tipikus hibákat. Előfordult például, hogy valaki pár 10 ezer forintos bírságot kapott olyan kötelezettségszegésért, amiért másnak milliós tételt kellett fizetnie. Előbbi esetben az illetékek és a perköltségek miatt viszonylag kedvezően lehet jogorvoslatért folyamodni.

A próbaper során olyan kérdésekre szeretnének választ kapni a bíróságtól, mely később precedens értékű lehet, az első ilyen tárgyalás tavasszal várható. Vannak korábbi ügyek is, melyek bíróság elé kerültek, ezek eredményeit is feldolgozta a szervezet.

A témával részletesen a csütörtök este nyolc órakor kezdődő Paragrafus című jogi magazin műsor foglalkozik.


A címlapról ajánljuk