A fesztivált azért szervezik, hogy bemutassák a büféket üzemeltető vállalkozóknak, az iskolaigazgatóknak, az iskola-egészségügyi szakembereknek és a szülőknek, hogy lenne egészséges kínálatuk – mondta az InfoRádiónak Miháldy Kinga dietetikus. Az utóbbi időben nagy hangsúlyt fektetnek a diákok egészséges táplálkozására, mivel egyre nagyobb méreteket ölt a gyermekelhízás és az egészségtelen táplálkozásból származó betegségek száma.
Az iskolai környezetben is fontos az egészséges táplálkozás biztosítása, melynek része a közétkeztetés mellett a büfé kínálata. A hazai ajánlás előírja, hogy melyek azok a termékek, amelyeket forgalmazni lehet, a népegészségügyi termékadó (NETA) hatálya alá eső élelmiszerek nem tartoznak ebbe a körbe.
A szakértő azt ígéri, hogy a rendezvényen a büfékben dolgozók olyan szakmai felvilágosítást kapnak, mely jelentősen segíti őket munkájukban.
Sokan már átalakították kínálatukat a szabályoknak és a dietetikusok ajánlásainak megfelelően.
Sok múlik azonban az iskolavezetésen is – hívta fel a figyelmet Miháldy Kinga. Fontos, hogy az igazgató és a büfé üzemeltetője együtt dolgozzon azért, hogy a gyermekeknek megfelelő, egészséges ételeket adjon.
A fesztiválnak része lesz egy előadássorozat, mely során szakemberek adnak felvilágosítást az iskolai étkeztetéssel és a helyes táplálkozással kapcsolatban. A rendezvényre gyermekeket is várnak, akik játékosan elsajátíthatják az egészséges ételválasztást és táplálkozást.