eur:
393.83
usd:
365.36
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Van megoldás a munkahelyi zaklatásra

Van megoldás a munkahelyi zaklatásra

Szelényi Zsuzsanna független országgyűlési képviselő azt javasolja, hogy az Országgyűlés készítsen egy etikai kódexet, amelyet minden cég és intézmény is alkalmazhat a szexuális zaklatás megelőzésére és kezelésére.

Munkahelyi zaklatás áldozatainak legnagyobb problémája, hogy nem tudja, mit csináljon, kihez forduljon segítségért – mondta az InfoRádiónak Szelényi Zsuzsanna független országgyűlési képviselő. Jellemzően a felettes – hatalmi pozícióját kihasználva – inzultálja az beosztottat. Mivel itthon főként férfiak vannak magasabb beosztásban, így az áldozatok többnyire nők.

A képviselő szerint ez hatalommal való visszaélés, és nem a felfokozott szexuális vágy következménye.

Úgy véli, akár az Országgyűlés is belefoglalhatja a szexuális zaklatással kapcsolatos normákat egy etikai kódexbe. Bár léteznek ilyen szabályozók, de kifejezetten ezzel a kérdéskörrel nem foglalkoztak ezidáig – tette hozzá. Így egyedüli következményként az jelentkezik ilyen esetekben, hogy az inzultált nő elhagyja a munkahelyét a körülmények tarthatatlansága miatt, a zaklatónak azonban semmilyen szankciótól nem kell tartania.

A Parlament a szabályozással példát mutathat, és hasonló normák megfogalmazására ösztönözhetné a hazai intézményeket – véli Szelényi Zsuzsanna. Sok cégnél és nagyobb közintézményekben ma is van lehetőség a zaklatás okozta nehéz helyzetben egy független személy – általában pszichológus – segítségét és tanácsát kérni.

A független képviselő tapasztalatai szerint a férfiak sokszor nem érzékelik problémának az apróbb inzultusokat, így fontos, hogy visszajelzést kapjanak tettük hatásáról. Durvább esetben beavatkozás is szükséges, ekkor jöhet jól mediátor bevonása, aki az érintettek közti kommunikációt segíti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×