eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Arcok 1956-ból - Panczer Ferenc

Arcok 1956-ból - Panczer Ferenc

Az InfoRádió – együttműködésben a Nemzeti Emlékezet Bizottságával – október 26-tól, 56 napon keresztül egy-egy portréval tiszteleg a hősök és mártírok emléke előtt. Most Panczer Ferencet mutatjuk be.

Életpálya

1956. október 30-a, a Köztársaság téri pártház ostroma és az utána következő tragikus lincselések a berendezkedő Kádár- rezsim számára fontos ürügyként szolgáltak, hogy minél látványosabban mutathassák be: 1956 ellenforradalom volt. A Köztársaság tér tragikus és sok részletében máig tisztázatlan, ellentmondásos eseménysora így lett a kádári propagandagépezet számára az „ellenforradalmi brutalitás” szimbóluma, a rendszer egyik legfőbb hivatkozási alapja. A forradalmat követő megtorló perek közül 56 bírósági eljárást hoztak összefüggésbe a Köztársaság téren történt eseményekkel, majd az eljárásokat követően 36 embert végeztek ki. Köztük Panczer Ferencet.

Panczer Ferenc
(1902–1958)

villamoskalauz,
Köztársaság tér

Panczer Ferenc 1902-ben Budapesten született. A négy gimnáziumi osztályt elvégezve önként beállt katonának, az első világháború befejezését követően őrmesterként szerelt le. Kitanulta az autószerelői és villanyszerelői szakmát, ám egy súlyos munkahelyi baleset után ablaktisztítóként, a forradalom kitörésekor pedig villamoskalauzként dolgozott.

A háború idején tagja volt a Nyilaskeresztes Pártnak, a VIII. kerületi pártszervezet megbízásából a Braun Likőrgyár kiárusításával foglalkozott. Mindezek miatt a népbíróság 1945-ben hét év fegyházbüntetésre ítélte. Nyilas párttagsága a forradalom utáni perében is kulcsszerepet kapott, hiszen személyén keresztül úgymond az „újra elszabaduló fehérterror” kegyetlen tombolását igyekezett a megtorló gépezet bizonyítani és a forradalmat a nyilas csőcselék randalírozásának beállítani. Ahogy azt a bíróság az ítéletben leírt ideológiai okfejtésében meg fogalmazta: Panczer „az események alakulása láttán elérkezettnek látta az időt, hogy újra színre lépjen, hiszen a kép, amelyet az utcán látott, kísértetiesen hasonlított 1944 vérzivataros napjaira, amikor ő és briganti társai az utcán vagy a dunaparton [sic!] lőtték halomra kényük, kedvükre szerencsétlen áldozataikat.” Panczer az utolsó szó jogán szóvá is tette, hogy nyilas múltján keresztül akarják a forradalmat befeketíteni: „(...) akasszanak fel, de ne üldözzenek azért, amiért én hét évet már kiültem. (...) Semmi köze az én nyilasságomnak, s az előző büntetésemnek ehhez a dologhoz. A nyilas mivoltomért én már megbűnhődtem.”

Az ellene emelt vád szerint 1956. október 30-án ott volt a Köztársaság téren, és nem csak a pártház ostromában, hanem ÁVH-s sorkatonák meggyilkolásában is részt vett. November 1-jén a VIII. kerületi rendőrségen lett nemzetőr. November harmadikán hazament Nagykátára a feleségéhez. Az ellene emelt vádak között szerepelt az is, hogy a szabadságharc leverése után nyilvánosan szidta az ÁVH-t, a Kádár kormányt és a szovjeteket, amiért azok Szibériába hurcolják a magyar fiatalokat. December 11-én és 12-én a sztrájkhoz történő csatlakozásra buzdította munkatársait, és állandóan gyászkeretes nemzeti színű karszalagot viselt.

1957. június 18-án tartóztatták le. Első fokon a Fővárosi Bíróság Bimbó István vezette Népbírósági Tanácsa 1958. június 13-án halálra ítélte szervezkedésben való részvétel és „több rendbeli, közelebbről meg nem határozható számú gyilkosság” miatt. A tárgyaláson a sztrájkra történő buzdítás volt az egyetlen vádpont, amelyben bűnösnek vallotta magát. A védelem azt igyekezett bizonyítani, hogy Panczer nem a pártház ostromakor, hanem csak másnap volt a téren. A bíróság az ellentmondó tanúvallomások közül végül egy több ügyben is feljelentést tevő tanú terhelő vallomását fogadta el, valamint a forradalom pillanatairól fényképeket készítő amerikai Life magazin fotósának a felvétele alapján döntött, amelyen azonban a Panczerként azonosított férfi arca nem látszik. Az ítéletet a másodfokon eljáró, Mecsér József vezette Legfelsőbb Bíróság Népbírósági Tanácsa jogerőre emelte az 1958. október 20-án megtartott tárgyaláson. Kegyelemre nem ajánlották. A forradalom második évfordulóján végezték ki. 

Forrás, felhasznált szakirodalom:

Panczer Ferenc pere. BFL XXV. 4. a 8002/58

1956 Kézikönyve III. Megtorlás és emlékezés. A kézikönyv főszerkesztője Hegedűs B. András, a kötetet szerkesztette Kende Péter. 1956-os Intézet. Budapest, 1996.

Eörsi László: 1956 mártírjai. 225 kivégzett felkelő. Budapest a forradalom napjaiban. Szentpétery Tibor fotóival. Rubicon-Ház, Budapest, 2006.

Eörsi László: Ellenfehérkönyv. 1956 képei Budapest Főváros Levéltárában. Szerzőikiadás, 2006.

Eörsi László: Köztársaság tér 1956. 1956-os Intézet. Budapest, 2006.

Tulipán Éva: Ostrom 1956-ban. A Köztársaság tér emlékezete. Jaffa Kiadó. Budapest, 2014.

Bimbó István pályája 

Mecsér József pályája

Idézetek

"Panczer Ferenc, a nyilas briganti az események alakulása láttán elérkezettnek látta az időt, hogy újra színre lépjen, hiszen a kép, amelyet az utcán látott, kísértetiesen hasonlított 1944 vérzivataros napjaira, amikor ő és briganti társai az utcán vagy a dunaparton [sic!] lőtték halomra kényük, kedvükre szerencsétlen áldozataikat.”

„Vádlott, mint nyilas háborús bűnös, népi demokráciánknak ádáz ellensége, akinek nem felel meg a kommunista társadalom rendje, fegyelme, aki csak akkor érzi jól magát, ha alantas állati ösztöneit kielégítheti, ha anarchia van, ha a vérben gázolhat, ha a törvényes rendet felrúgva a saját maga alkotta jogi és erkölcsi normák között tombolhatja ki vérgőzös elképzeléseit.”

(Részlet az ítéletből. BFL XXV. 4. a 8002/58)

  

„Itt fekszik Rajk László, nyakára csavarodott a vörös zászló. Akkor lesz boldog és haladás, majd ha ott fekszik Rákosi Mátyás.”

(A Panczer lakásán lefoglalt gúnyvers. BFL XXV. 4. a 8002/58)

 „Amikor a tárgyalásról engem innen visszavittek, egy nyomozó jött be hozzám, s felelősségre vont, hogy miért mertem visszavonni az aláírásomat, s azt mondta, hogy majd lesz rám gondja. (...) Úgy van minden, ahogy mondják, tessék, zárják le a tárgyalást, zárják le a dolgokat, akasszanak fel,nem bánom már, csak ne üldözzenek.”

(Részlet Panczer tárgyaláson elmondott szavaiból. BFL XXV. 4. a 8002/58)

A Népszabadság hírei a kivégzése napján

1958.10.23., csütörtök

Érdemei jutalmául

Sok hősiesség, elszántság, erős akarat teszi széppé Futács Kálmánnak, a Baranya megyei Építőipari Vállalat dolgozójának jellemét. (...) 1956 októberében a komlói bányászok az ő parancsnokságával foglalták vissza az ellenforradalmároktól a pécsi rádiót. A városi tanács épületéből egyetlen pisztollyal kergette ki a csőcseléket. (...)

Százezrek kapcsolódnak be a közelgő történelmi évfordulók ünnepségeinek előkészítésébe

A Nagy Októberi Szocialista Forradalom 41., a Kommunisták Magyarországi Pártja megalakulásának és a Tanácsköztársaság kikiáltásának 40. évfordulójára a párt és a tömegszervezetek közös programokat készítenek. A jubileumok előkészületeibe országszerte százezrek kapcsolódtak be. (...)

Megkezdődött a Tudományos Akadémia nagygyűlése

Apró Antal elvtárs felszólalása

(...) Korunk az emberiségnek a kapitalizmusból a szocializmusba való átmenetének a kora. Ez az átmenet nem csak az elnyomottak osztályharcának és a gyarmati népek szabadságharcának nagy sikerei folytán gyorsul meg, hanem a tudomány eredményei alapján, a technikai fejlődés rendkívül gyors üteme következtében.

(...) tudósainknak is látniok kell, hogy a marxizmus-leninizmus elsajátítása számunkra is megkönnyíti a szocializmus építésében való részvételt, az elmélet egybekapcsolását a gyakorlattal, ami nélkül igazi fejlődés elképzelhetetlen. (...) 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×