eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Így csökkenthetik adósságukat a kórházak

Így csökkenthetik adósságukat a kórházak

A kormány 56 milliárd forintot hagyott jóvá a kórházak adósságrendezésére, erősítette meg a Magyar Kórházszövetség elnöke az InfoRádiónak. Svébis Mihály elmondta, már több mint 38 milliárd forintnyi adósság halmozódott fel.

Szeptember végén a kórházak adósságállománya már meghaladta a 38 milliárd forintot – mondta az InfoRádiónak a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Svébis Mihály szerint érdekesen alakult a növekedés: májusban és júniusban 1-1 milliárddal emelkedett az adósság, majd ezt követően

már 4-4 milliárd forinttal havonta.

A szervezet elnöke emlékeztetett arra, hogy a múlt évben a konszolidáció két részre lett bontva

  • az összeg egy részét a szállítói tartozások rendezésére lehetett fordítani
  • a másik részre pályázatot kellett küldeni. Ebben azt kellett jelezni, hogyan lehet hatékonyabbá tenni az intézmény működését. Így lehetett pályázni struktúraváltásra, integrációra, a betegellátás racionalizálására, energiahatékonyságra és területi működések összehangolására. Ezek a jövőben a garanciát jelenthetnek arra, hogy az adósságállomány ennyire ne emelkedjen.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten jelentette be, hogy a kabinet döntött a kórházak adósságrendezéséről is, valamint azon intézmények támogatásáról, amelyek strukturális változtatásokat hajtanak végre az adósság hosszú távú csökkentéséért. Erre 56 milliárd forintot hagyott jóvá a kabinet.

Ez az összeg az augusztus 30-án lejárt tartozásállomány rendezésére fordítható. Várhatóan ez az összeg is ketté lesz bontva, egyik részéből a szállítói tartozásokat lehet kifizetni, a másikra pedig pályázni lehet – mondta a Kórházszövetség elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×