INFORÁDIÓ
2021. augusztus 4. szerda
Dominika, Domonkos

kórház

magyar kórházszövetség

svébis mihály

adósság

Így csökkenthetik adósságukat a kórházak

Így csökkenthetik adósságukat a kórházak

Infostart

A kormány 56 milliárd forintot hagyott jóvá a kórházak adósságrendezésére, erősítette meg a Magyar Kórházszövetség elnöke az InfoRádiónak. Svébis Mihály elmondta, már több mint 38 milliárd forintnyi adósság halmozódott fel.

Szeptember végén a kórházak adósságállománya már meghaladta a 38 milliárd forintot – mondta az InfoRádiónak a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Svébis Mihály szerint érdekesen alakult a növekedés: májusban és júniusban 1-1 milliárddal emelkedett az adósság, majd ezt követően

már 4-4 milliárd forinttal havonta.

A szervezet elnöke emlékeztetett arra, hogy a múlt évben a konszolidáció két részre lett bontva

  • az összeg egy részét a szállítói tartozások rendezésére lehetett fordítani
  • a másik részre pályázatot kellett küldeni. Ebben azt kellett jelezni, hogyan lehet hatékonyabbá tenni az intézmény működését. Így lehetett pályázni struktúraváltásra, integrációra, a betegellátás racionalizálására, energiahatékonyságra és területi működések összehangolására. Ezek a jövőben a garanciát jelenthetnek arra, hogy az adósságállomány ennyire ne emelkedjen.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten jelentette be, hogy a kabinet döntött a kórházak adósságrendezéséről is, valamint azon intézmények támogatásáról, amelyek strukturális változtatásokat hajtanak végre az adósság hosszú távú csökkentéséért. Erre 56 milliárd forintot hagyott jóvá a kabinet.

Ez az összeg az augusztus 30-án lejárt tartozásállomány rendezésére fordítható. Várhatóan ez az összeg is ketté lesz bontva, egyik részéből a szállítói tartozásokat lehet kifizetni, a másikra pedig pályázni lehet – mondta a Kórházszövetség elnöke.

Kapcsolódó hang

Svébis Mihály
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018