eur:
389.65
usd:
366.09
bux:
55376.1
2023. szeptember 22. péntek Móric
Próbálja ki, milyen az élet alkohol nélkül!

Próbálja ki, milyen az élet alkohol nélkül!

Elindult a Száraz November. A kezdeményezés résztvevői megtapasztalhatják, mi történik a szervezetükben, ha harminc napig kiiktatják életükből a szeszes italokat.

Száraz November – harminc nap alkohol nélkül.

A kezdeményezés azoknak szól, akik nem alkoholisták vagy nagyivók, de akár naponta a jelentéktelennél nagyobb mennyiségű szeszes italt fogyasztanak el. Egyébként heti egy liter bor vagy három liter sör fölötti mennyiség elfogyasztásának már az egészségügyi kockázatai lehetnek – figyelmeztetnek szakemberek.

Az alkoholbetegen ez a kezdeményezés nem segít, azoknak lehet hasznos, akik azt veszik észre, hogy az utóbbi időben egyre többször nyúlnak a pohár után.

Probléma lehet, ha valaki már az elején feladja vagy már a gondolatától is irtózik, hogy egy hónapra lemondjon teljesen az alkoholfogyasztásról. Akik kipróbálták, rendszerint arról számolnak be, hogy több az energiájuk, kevésbé fáradékonyak és némi túlsúlytól is megszabadultak. A fő cél azonban a kontrollált és tudatos alkoholfogyasztás, hogy az ember maga döntse el, mikor iszik egy kevés szeszes italt.

Zacher Gábor toxikológus, a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője korábban az InfoRádióban többször is beszélt arról, hogy az alkoholfogyasztás sokkal súlyosabb probléma, mint ahogy az a köztudatban szerepel.

„Magyarországon nagyon sok az alkoholista. Komoly az alkohol okozta halálozás, a májcirózis, a daganatos betegségek – Európa élvonalában vagyunk. Ha ma találnák fel az alkoholt, a világ legféltettebb titkának kellene lennie, mert az elmúlt évszázadokban, évezredekben ez okozta a legtöbb problémát az emberiség életében.”

Az egyhavi teljes alkoholmegvonás ötlete Nagy-Britanniából származik, ott azonban nem novemberben, hanem az egy nappal hosszabb januárban vagy októberben tartják azok, akik csatlakoznak a kezdeményezéshez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×