eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Próbálja ki, milyen az élet alkohol nélkül!

Próbálja ki, milyen az élet alkohol nélkül!

Elindult a Száraz November. A kezdeményezés résztvevői megtapasztalhatják, mi történik a szervezetükben, ha harminc napig kiiktatják életükből a szeszes italokat.

Száraz November – harminc nap alkohol nélkül.

A kezdeményezés azoknak szól, akik nem alkoholisták vagy nagyivók, de akár naponta a jelentéktelennél nagyobb mennyiségű szeszes italt fogyasztanak el. Egyébként heti egy liter bor vagy három liter sör fölötti mennyiség elfogyasztásának már az egészségügyi kockázatai lehetnek – figyelmeztetnek szakemberek.

Az alkoholbetegen ez a kezdeményezés nem segít, azoknak lehet hasznos, akik azt veszik észre, hogy az utóbbi időben egyre többször nyúlnak a pohár után.

Probléma lehet, ha valaki már az elején feladja vagy már a gondolatától is irtózik, hogy egy hónapra lemondjon teljesen az alkoholfogyasztásról. Akik kipróbálták, rendszerint arról számolnak be, hogy több az energiájuk, kevésbé fáradékonyak és némi túlsúlytól is megszabadultak. A fő cél azonban a kontrollált és tudatos alkoholfogyasztás, hogy az ember maga döntse el, mikor iszik egy kevés szeszes italt.

Zacher Gábor toxikológus, a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője korábban az InfoRádióban többször is beszélt arról, hogy az alkoholfogyasztás sokkal súlyosabb probléma, mint ahogy az a köztudatban szerepel.

„Magyarországon nagyon sok az alkoholista. Komoly az alkohol okozta halálozás, a májcirózis, a daganatos betegségek – Európa élvonalában vagyunk. Ha ma találnák fel az alkoholt, a világ legféltettebb titkának kellene lennie, mert az elmúlt évszázadokban, évezredekben ez okozta a legtöbb problémát az emberiség életében.”

Az egyhavi teljes alkoholmegvonás ötlete Nagy-Britanniából származik, ott azonban nem novemberben, hanem az egy nappal hosszabb januárban vagy októberben tartják azok, akik csatlakoznak a kezdeményezéshez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×