eur:
393.62
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Felháborodtak Gyurcsány Ferenc javaslatán

Felháborodtak Gyurcsány Ferenc javaslatán

Aláírásgyűjtést indít a Demokratikus Koalíció annak érdekében, hogy a határon túli magyarok ne szavazhassanak az anyaországi választásokon. A külhoni magyarok szervezetei felháborodtak a kezdeményezésen, amit a Fidesz mellett az MSZP és az LMP is elítélt. Tamás Gáspár Miklós szerint Gyurcsány Ferenc rossz politikus.

Ne szavazhassanak azok, akik soha nem éltek Magyarországon, így nem viselik szavazatuk következményeit

- javasolta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a párt keddi budapesti nagygyűlésén.

„Csak azért, mert számotokra az perdöntően fontos, hogy magyarnak élitek meg az életeteket, de nem osztozva a határon belüli közösség hétköznapjaiban, ti mondjátok meg, milyen legyen itt az élet. Kérlek, ne tegyétek!” - mondta a volt kormányfő.

"Rossz politikus"

"Pusztán azért elutasítani őket, mert köztudomású, hogy jelenleg ezek a honfitársaink az egyik magyarországi párthoz vonzódnak, önzés és kicsinyesség. Gyurcsány Ferenc országgyűlési képviselő, volt miniszterelnök ismét bebizonyította, hogy rossz politikus" - írta véleménycikkében a hvg.hu-n Tamás Gáspár Miklós.

Hozzáteszi: "Valóban eléggé szokatlan, hogy olyan személyek, akik soha nem éltek valamely állam területén, nem is szándékoznak odaköltözni, nem fizetnek ott adót, stb., részt vehessenek az ottani választásokon. De az, hogy valami szokatlan, nem jelenti azt, hogy helytelen vagy értelmetlen vagy jogszerűtlen."

"Senki nem tilthatja meg az alkotmányozó és törvényhozó hatalomnak, hogy az állampolgári közösséget kiterjessze (korlátoznia alkotmányjogi okokból – és a magyar állam nemzetközi kötelezettségvállalásai, a nemzetközi jog miatt – nem nagyon lehet, különösen nem diszkriminatívan). Az, hogy „a politikai nemzet” terjedelmét kibővítik „a kulturális nemzet” fogalmi-képzetes határáig, nem hiba, ha az állampolgárok és képviselőik úgy érzik, hogy elég szoros szálak fűzik őket azokhoz, akikre a jogot kiterjesztik, és akik – tág morális és történeti értelemben – „kiérdemelték” ezt a jogot."

Felháborodtak

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Zubánics László az M1-en hangulatkeltéssel vádolta meg Gyurcsány Ferencet.

„Valószínűleg a lemez tűje akadhatott be, hiszen 2004. december 5-én is hasonló témákkal próbálták a határon túli magyarok ellen a hangulatot kelteni" - emelte ki.

Gyurcsány Ferenc ismét csak feszültséget szít - mondta az M1-nek Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

„Ettől a kezdeményezéstől az ellenzék többi pártjának is vagy el kell határolódnia, vagy valamit kell mondania Magyarországon.”

Az Erdély Magyar Polgári Párt elnöke, Biró Zsolt úgy fogalmazott az M1-nek, hogy Gyurcsány Ferenc testvérháborút kezdeményezett.

„Gyurcsány Ferencnek azt tudom ajánlani, járja végig Szatmárnémetitől Kovásznáig átlósan Erdélyországot, álljon meg minden településen, és nézze meg az első és második világháborús emlékműveket, olvassa végig a neveket.”

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kikéri magának, hogy Gyurcsány Ferenc úgy beszél a határon túli magyarokról, mintha azok szerbek, szlovákok, románok vagy ukránok lennének.

„Olyan mértékben sértő, hogy többségi politikától ilyen jellegű bírálatokat, minősítéseket nem is szoktunk kapni.”

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc gyűlöletkampányt indít a határon túli magyarok ellen, ahogyan 2004-ben is tette. Hidvéghy Balázst, a nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatóját hallják.

„Gyurcsány a baloldal vezetőjeként kész végrehajtani a Soros-tervet, illegális migránsok tömegeit telepítené Magyarországra, közben a határon túli magyarok ellen gyűlöletkampányt indít és uszít. Ezt a leghatározottabban elutasítjuk.”

A Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az alaptörvény nagyon világosan fogalmaz: aki magyar állampolgár, az választójoggal is rendelkezik. Kovács István aljasságnak nevezte a magyarországi és határon túli magyarok egymás ellen uszítását.

Az LMP is mélységesen megdöbbent azon, hogy Gyurcsány Ferenc ismét a magyarok megosztásán dolgozik - írta közleményében Ungár Péter, a párt országos elnökségének tagja.

Az MSZP nem hisz a jogfosztásban. „Nem támogatjuk, hogy szerzett jogot bárki visszavegyen, és nem vonnánk meg senki szavazójogát” - olvasható a szocialista párt közleményében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×