eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Orbán Viktor: összekapcsolódik Izrael, Európa és Magyarország biztonsága

Orbán Viktor: összekapcsolódik Izrael, Európa és Magyarország biztonsága

A gazdasági, kulturális és politikai kapcsolatok fejlesztéséről tárgyalt egymással szerda délután Orbán Viktor miniszterelnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Budapesten.

Minden politikai akadály elhárult a magyar-izraeli gazdasági együttműködés útjából - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a magyar-izraeli üzleti fórumon tartott záróbeszédében.

"Azzal a szándékkal ültünk tárgyalóasztalhoz, hogy a két ország és a két nemzet történetében új fejezetet nyissunk.

A megbeszélések a jövő körül forogtak" - hangsúlyozta.

Orbán Viktor miniszterelnök jelezte, Izrael a harmadik legfontosabb befektető Magyarországon, 172 izraeli vállalat 4570 embernek ad munkát így Izrael fontos része a magyar nemzetgazdaságnak.

"A magyar kormány arról döntött, hogy a magyar Eximbank egy körülbelül 600 millió dolláros hitelkeretet nyitott meg magyar-izraeli közös vállalkozások és projektek számára."

A magyar kormányfő Közép-Európát a kontinens legizgalmasabb, legdinamikusabb, leggyorsabban fejlődő részének nevezte.

"Meggyőződésem, hogy az európai gazdaság jövője Közép-Európában van. Ez még hosszú-hosszú évekig így lesz.

Nem hiszem, hogy tévedek, ha azt mondom, hogy ha a közép-európai országok növekedése nem létezne, akkor az európai unión belül nem lenne gazdasági növekedés" - jelentette ki Orbán Viktor.

Orbán Viktor: összekapcsolódik Izrael, Európa és Magyarország biztonsága

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az üzleti fórumon azt mondta, Izrael és Magyarország kormánya minden segítséget megad ahhoz, hogy a két ország cégei sikeresen együttműködjenek. Ismertette: megállapodtak egy közös technológiai fejlesztési munkacsoport létrehozásában, Magyarország és a V4 államok részvételével. Kijelentette, hogy Magyarország iránt természetes az izraeli vonzódás. A kormányfő az mondta, Izrael és Magyarország tanulhat egymástól.

Kora este a Dohány utcai zsinagógában tett látogatás után Orbán Viktor arról beszélt, Izrael és Közép-Európa, Izrael és Magyarország olyan jövőt képzel el, amelyben fontos dolgok kötik össze őket, mint például a hazájuk és a nemzetük iránti szeretet, a külső fenyegetésekkel szembeni önvédelem, a terrorizmus elleni küzdelem, a kultúráik közötti mély kapcsolat.

"Olyan időket élünk, amikor Izrael és Európa, benne Magyarország biztonsága összekapcsolódik"

- mondta a magyar miniszterelnök.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő a zsinagógában Herzl Tivadart a modern Mózesnek nevezte.

"A lehető leghihetetlenebb transzformációt hajtotta végre az emberiség történetében. Azt a népet, amely úgy tűnt már, mintha nem létezne, visszahozta az élők sorába, és azt mondta, a "zsidó problémára" az a megoldás, hogy legyen egy zsidó állam".

Az izraeli kormányfő azt mondta, sok látogatás követi még a mostanit, jövőre például a visegrádi négyek látogatnak Jeruzsálembe. Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke sok más mellett arról beszélt, Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége mindig segítette és a jövőben is segíteni fogja Magyarország és Izrael barátságát.

"Múltunk és jövőnk összeköt bennünket, ahogyan Magyarország és Izrael szeretete is".

Heisler András azt mondta, miközben jók a magyar-izraeli kapcsolatok, mindig vannak a magyarországi zsidó közösség életét zavaró jelenségek. Üdvözölte Orbán Viktor keddi nyilatkozatát, amelyet "jó irányba tett lépés"-nek nevezett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×