eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Új biztonsági és katonai stratégia kidolgozását jelentette be a honvédelmi miniszter - a nap hírei

Nem lát okot egy előrehozott választás megtartására a miniszterelnök. Dél-Budán épülhet fel a főváros új egészségügyi centruma.

Új nemzeti biztonsági stratégia és új katonai stratégia kidolgozásáról kezdődtek egyeztetések - jelentette be a honvédelmi miniszter. Simicskó István az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt közölte: az elmúlt egy évben Európa biztonsága jelentősen megváltozott. A tárcavezető a migrációs válsághelyzetet, a terrorizmus megnövekedett veszélyét, és a kibertámadásokat emelte ki.

Nem lát okot egy előrehozott választás megtartására a miniszterelnök egy eredményes október 2-i népszavazás esetén. Orbán Viktor az Origónak adott exkluzív interjúban azzal összefüggésben beszélt erről, hogy korábban a DK és a Jobbik is azt feltételezte, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor utána a parlamenti többség feloszlatja a parlamentet, és előrehozott választások várhatók.

Egyetlen megfigyelőt sem jelentettek be a határidő lejártáig a Nemzeti Választási Bizottsághoz az október 2-ai népszavazáshoz. A határidő csütörtök délután járt le. A választási eljárási törvény szerint a népszavazás kezdeményezője, valamint a parlamenti frakcióval rendelkező pártok külképviseletenként két-két megfigyelőt bízhatnak meg a szavazás menetének ellenőrzésével.

A kormány célja továbbra is az, hogy az adórendszer fókuszában a családok, a munkavállalók és a kis- és középvállalkozások álljanak - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Nemzeti Adókonzultáció megnyitóján azt mondta: változatlanul érvényes az elv, hogy a közösségi kiadásokhoz a bevételeket elsősorban a fogyasztási típusú adók adják.

Amerikai cégekkel kötött gazdasági megállapodásokat New Yorkban a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter közölte: három nagy amerikai vállalat összesen 40 milliárd forint értékű beruházást hajt végre Magyarországon, és ezzel 600 új munkahely jön létre. Hozzátette: jelenleg 9 milliárd dollárnyi amerikai beruházás van Magyarországon, és 1650 amerikai vállalat több mint százezer magyar munkavállalót foglalkoztat.

Dél-Budán épülhet fel a főváros új egészségügyi centruma - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a Kormányinfón közölte: még az idén kijelölik a szuperkórház helyét, az építkezés pedig jövőre megkezdődik. A politikus a készülő gazdaságélénkítő csomaggal összefüggésben elmondta: a kabinet novemberben a társadalmi partnerek bevonásával megvizsgálja, hogyan lehetne még jobban támogatni a magyar gazdaságot.

November elején érkezik Budapestre a második felújított metrószerelvény Oroszországból - mondta a felújítást végző orosz Metrowagonmash nemzetközi kapcsolatokért és marketingért felelős vezetője. Az orosz cég 219 millió euróért végzi el a 37 szerelvényen szükséges munkákat.

Több mint ötmilliárd forintos program indul a kora gyermekkori fejlesztés támogatására. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Szegeden, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának nagygyűlésén azt is elmondta: jelenleg a koraszülések aránya 8-9 százalék, a 2011-es adatok szerint mégis csupán 8 ezer hat éven aluli kisgyermek részesült korai fejlesztésben.

A védőnők munkáját segítő programot indított az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. A helyettes országos tisztifőorvos bejelentette: a norvég alap pályázatán csaknem 800 millió forintot nyert el az intézmény az alapellátásban dolgozó 1500 kerületi és iskolai védőnő támogatásához. Az elsősorban hátrányos helyzetű, többségükben romák lakta térségekben dolgozók a pályázati összegből laptopokat és speciális eszközöket kapnak.

Megfelelő engedélye volt a Gödöllőnél lezuhant mindkét kisrepülőgép pilótájának - mondta a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatal főosztályvezetője. Baumann Zsolt hozzátette: mindkét pilótának csak magánrepülésekre volt képesítése, kereskedelmi pilótatevékenységet nem végezhettek. A Piperrel, amelyben két utas volt, az eddigi információk szerint nem kereskedelmi repülést végeztek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×