eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Elhunyt Esterházy Péter – a nap hírei

Jövő héten értékeli a kormány az Európai Bizottság betelepítési programjáról szóló új javaslatot. Elhárították a szakemberek a Paksi Atomerőmű egyes blokkjában reggel keletkezett műszaki hibát. Elhunyt Esterházy Péter.

Jövő héten értékeli a kormány az Európai Bizottság betelepítési programjáról szóló új javaslatot - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a kormányzati tájékoztatón hangsúlyozta: a kabinet nem ért azzal egyet, hogy különadót kellene majd fizetniük azoknak a tagállamoknak, amelyek nem vesznek részt a betelepítésben. Beszélt arról is, hogy újabb konzultáció kezdődött a kormányhivatalokban és a járási hivatalokban az állami rezsicsökkentésről. Megerősítette: hajlandó garanciát adni a kormány, ha a főváros úgy dönt, hogy hitelt vesz fel a 3-as metró felújítására.

A migráció elleni közös fellépésről egyeztetett osztrák kollégáival Röszkén Pintér Sándor belügyminiszter és Simicskó István honvédelmi miniszter. A magyar belügyi tárca vezetője elmondta: a megbeszélések központi témája az volt, miként tud Ausztria segítséget nyújtani a határvédelem új szervezeti rendjéhez. Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter hangsúlyozta, hogy az unió határainak védelme Ausztria és Magyarország közös ügye. Hozzátette: Bécs húsz rendőrt biztosít Magyarország számára a határok védelmére.

A kvótareferendum ellen benyújtott újabb alkotmányjogi panaszokat utasított el az Alkotmánybíróság. Szanyi Tibor szocialista képviselő úgy vélte: a Kúria referendumot jóváhagyó döntése alaptörvény-ellenes, mert a népszavazásra feltett kérdés nem az Országgyűlés, hanem az uniós intézmények feladat- és hatásköre. Az Ab azzal indokolta a visszautasítást, hogy az indítványozó nem hivatkozott egyetlen olyan alaptörvényben foglalt jogra sem, amelyre az Ab gyakorlata szerint alkotmányjogi panasz alapítható.

Elhárították a szakemberek a Paksi Atomerőmű egyes blokkjában reggel keletkezett műszaki hibát, de az ellenőrzési folyamat miatt csak péntek délben csatlakozik újra a hálózatra a blokk. Az illetékes hatóság szerint az eset semmilyen nukleáris kockázatot nem jelentett. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója az InfoRádióban elmondta: az irányítástechnikai berendezésben keletkeztek gondok, egy tápegység romlott el, amit már kicseréltek a szakemberek. Kovács Antal arra is felhívta a figyelmet, hogy nem befolyásolta a másik három blokk üzemelését a műszaki hiba és annak elhárítása.

Nem lesz országos sztrájk az OBI-nál hétvégén - közölte a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete. A tájékoztatás szerint a barkácsáruház német menedzsmentje kétszámjegyű béremelési javaslatot tett, amelyet a szakszervezet és a sztrájkbizottság képviselői elfogadtak. A munkavállalók augusztus 1-jétől számíthatnak a magasabb fizetésre, amely a dolgozók 90 százalékát érinti.

Főként a viharban kidőlt fák, valamint leszakadt ágak okoztak gondot a fővárosban az elmúlt egy napban - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense. Balogh Eszter elmondta: az esti vihar után majdnem 50 helyszínen avatkoztak be a fővárosi tűzoltók.

Elhunyt Esterházy Péter. A Kossuth-díjas író 66 éves volt, a Magvető Kiadó saját halottjának tekinti. Esterházy Péter a mai magyar prózairodalom egyik legjelentősebb alakja volt, tavaly októberben az Élet és Irodalomban írott cikkében jelentette be, hogy súlyos beteg, hasnyálmirigyrákkal küzd. Betegségéről könyvet is írt, amely Hasnyálmirigynapló címmel jelent meg az idei könyvhétre. A rendezvényt az író nyitotta meg június 9-én és ez a kötet volt a legnépszerűbb a könyvhét fővárosi programjain. Esterházy Péter tagja volt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának és a Berlini Művészeti Akadémiának. Több rangos elismerésben is részesült, 1996-ban Kossuth-díjat kapott, 1999-ben az Európai Irodalom Osztrák Állami Díjat vehette át. Esterházy Pétert Magyarországon és külföldön is gyászolják alkotótársai, az irodalmi élet szereplői.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×