eur:
390.82
usd:
366.55
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Nem minden autónak jó a magasabb oktánszámú benzin - lapszemle

A Népszabadság cikke szerint Magyarországon évente 50 ezer fővel csökken demográfiai okok miatt és további 40 ezer fővel a nyugatra vándorlás miatt a rendelkezésre álló munkaerő. A Magyar Nemzet összeállításából kiderül: súlyos anyagi gondokkal küzd az ország első gyermekhospice-háza.

A Népszabadság cikke szerint Magyarországon évente 50 ezer fővel csökken demográfiai okok miatt és további 40 ezer fővel a nyugatra vándorlás miatt a rendelkezésre álló munkaerő. A lap szerint a járulékcsökkentés rövid távon enyhíthet a helyzeten, de valós megoldást talán csak a robotok hozhatnak majd.

A Magyar Idők arról ír, hogy a határon túli boltokban is érződik a magyarok jövedelmének erősödése, ugyanakkor egyre több külföldi intézi nálunk a nagybevásárlását; utóbbiak azonban kétszer annyit költenek, mint a magyarok külföldön. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György, a lapnak arról beszélt: a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján tavaly egynapos bevásárlókörútjaikon a külföldi látogatók 132,8 milliárd forintért vásároltak termékeket Magyarországon.

A Magyar Nemzet összeállításából kiderül: súlyos anyagi gondokkal küzd az ország első gyermekhospice-háza. A pécsi Dóri Házban hónapról hónapra gondot okoz, hogy miből fizetik ki a béreket, és az is előfordult már, hogy kikapcsolták az áramot. A kormány tavaly azt közölte a lappal, hogy társadalombiztosítási finanszírozással működhetnek majd a gyermekhospice-házak, ez azonban máig nem valósult meg.

A Magyar Idők arról ír, hogy vannak ugyan különbségek az egyes társaságok 95-ös benzinjei és az alapgázolajai között, de az adalékok mennyisége minimális a termékekben. A lapnak Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára arról beszélt: érezhetően csak akkor változnak meg a gépjármű menettulajdonságai, ha prémium üzemanyagot tankolunk bele. Az ilyen, a 95-ös oktánszámot meghaladó benzineknél viszont figyelni kell arra, hogy nem biztos, hogy az öregebb autók meghálálják azt.

A Népszabadság összeállításából kiderül: pert vesztett a fővárosi önkormányzat a csepeli szennyvíztisztító telepet tervező és kivitelező konzorciummal szemben. A lap úgy tudja, a bíróság 420 millió forint kártérítést ítélt meg a cégből kiebrudalt francia kivitelező-üzemeltetőjének.

A Magyar Nemzet cikke szerint több hiba is található a tizenkettedikes állami kísérleti történelem tankönyvben. A lap szerint a könyv az esélyegyenlőségek tárgyalásánál nem ír például a fogyatékkal élőkről, vagy máshol nem magyarázza el, milyen jogokkal jár a kettős állampolgárság, de található a tankönyvben tárgyi tévedés is.

A Napi.hu összeállításából kiderül: több hónapnyi szárnyalás után ismét behúzott egy rosszabb hónapot a balatoni régió májusban, jobban megnézve ugyanakkor kiderül, hogy túl sok félnivalójuk nincs a vendéglátósoknak: idén egyszerűen másképp alakultak a szabadnapok. Az összesített adatok alapján májusban 1,2 százalékkal esett vissza a vendégéjszakák száma 2015 májusához képest.

A Portfolio arról ír, hogy csökkent a világban a természeti katasztrófák áldozatainak a száma az idei év első felében, de e katasztrófák által okozott kár jelentősen növekedett a tavalyi első félévhez képest. A legnagyobb nemzetközi biztosító társaság adatai szerint az okozott kár mintegy ötödével nőtt, és elérte a 70 milliárd dollárt, ami azonban alacsonyabb az elmúlt tíz év 92 milliárdos átlagánál. A halálos áldozatok száma idén eddig 3800 volt világszerte, a tavalyi első félév 21 ezer áldozatával szemben.

A Pénzcentrum.hu cikke szerint a tavalyi évben ötéves stagnálás után emelkedett a kereskedelmi láncok saját márkáinak piaci részaránya. A magyar lakosság körében a fagyasztott és konzerv-élelmiszerek, valamint az állateledelek a legnépszerűbb saját márkás termékek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×