eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Németh Zsolt: Szeretnénk megőrizni az egységes Európa ideáját

Németh Zsolt: Szeretnénk megőrizni az egységes Európa ideáját

Magyarország és Lengyelország szeretné hangsúlyosabbá tenni a visegrádi együttműködést az Európai Unióban - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Németh Zsolt, fideszes országgyűlési képviselő.

Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerint Lengyelország szerepe, és ezzel együtt a Visegrádi Négyek szerepe felértékelődhet a brit uniós kilépéssel. Németh Zsolt erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt.

„Mi a lengyelekkel a visegrádi együttműködés meghatározó motorjai vagyunk. Nagyon sok konkrét terv fekszik az asztalon, olyan gazdasági és infrastrukturális projektek, mint például a Via Carpatica, amely Kelet-Lengyelországot kötné össze Közép-Európa déli részével, vagy az Adriai-tengertől a Lengyelországba irányuló vasúti összeköttetés” - fogalmazott az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke.

A közös gondolkodást erősítené egy parlamenti közgyűlés létrehozása – mondta Németh Zsolt.

„Azon is gondolkodik Magyarország és Lengyelország, hogyan lehetne a visegrádi együttműködést az elkövetkezendő időszakban felértékelni. Megkezdtük az egyeztetéseket egy esetleges parlamenti közgyűlés létrehozásáról. Van erre példa, hiszen a balti országoknak, az északi államoknak és a Benelux államoknak van parlamenti közgyűlésük” - mutatott rá Németh Zsolt.

Az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a V4-ek legfontosabb feladatának most az Európai Unió és az atlanti közösség válságának lereagálását nevezte.

„A legfontosabb elkötelezettség a visegrádiak részéről az európai jövőkép irányában, hogy szeretnénk megőrizni az egységes Európa ideáját. Hiszen ma a kelet-nyugati és észak-déli megosztottság nagyon súlyosan érinti az európai együttműködést. De sok kérdésben létezik közös nevező a visegrádi országok között, ilyen például a szuverenitás közös értelmezése” - hangsúlyozta.

Németh Zsolt hozzátette: a nemzeti és a közösségi hatáskörök egyensúlyát fenn kell tartani, újra kell alkotni az Európai Unióban.

„A visegrádi országok a biztonsági identitás vonatkozásában is hasonlóképpen gondolkodnak. Mi az Egyesült Államokkal szoros együttműködésben látjuk Európa biztonságát garantálhatónak. A NATO és az Európai Unió közötti együttműködés elkötelezettjei vagyunk” - szögezte le a külügyi bizottság elnöke.

Németh Zsolt szerint Magyarország egyik legfontosabb szövetségesei a visegrádi országok, de arra is felhívta a figyelmet: Közép-Európa ennél tágabb kört jelent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak  - Versenyfutás az idővel

Hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak - Versenyfutás az idővel

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×