eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Lázár: két kormánykabinet jön létre

A miniszterelnök döntése nyomán a kormányzat munkája két kormánykabinetbe, egy gazdasági és egy stratégiai kabinetbe tagozódik a jövőben - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. Fővárosi beruházásokról is döntött a kormány.

A tárcavezető kifejtette: mindkét kabinetet miniszter vezeti majd, döntéshozó és -előkészítő szervekről van szó, Orbán Viktor döntése alapján témák, ügyek tartoznak majd a kabinetekhez.

A változás célja, hogy több idő maradjon a két kabinetben jelentős döntések előkészítésre, egyeztetésekre, és hatékonyabb legyen a kormányzati tevékenység, jobb legyen a kormányzás - magyarázta Lázár János.

Úgy vélte, a két kormánykabinet felállítása elsősorban a miniszterelnök munkáját segíti, ezek lesznek a vélemények ütköztetésének helyszínei, mert bizonyos témák kitárgyalására a kormányülés nem alkalmas.

Mint mondta, személyi változást miniszteri szinten nem tervez a kormányfő. A Miniszterelnökségen az államtitkári változásokat lezártnak tekinti Lázár János, de helyettes államtitkári szinten még lehet változás.

A két kabinet nem egy "beszélgető fórum" lesz, hanem egy formális döntéshozó fórum, jogi relevanciával bír a tevékenysége. A személyes sorsát illető felvetésre úgy fogalmazott: "nekem úgy tűnik, hogy több munkám lesz, mint eddig, (...) érintett vagyok a két kabinet tevékenységében". Kérdésre azt is elmondta: a kabinetekre vonatkozó személyi döntések ismertetése a miniszterelnök kompetenciája.

A miniszter tájékoztatása szerint a strukturális kérdésekről a következő, július 20-i kormányülésen tárgyalnak.

Lázár János közölte azt is, hogy a kormány a parlament állásfoglalását kéri szeptemberben a földárverésekből befolyt összegek felhasználásáról. Az erről szóló törvény még készül, emellett egy számadást készítenek az Országgyűlésnek arról, hogy hányan, milyen értékben vásároltak állami földeket.

A földet a gazdáknak program várhatóan július 31-én zárul le, eddig közel 40 ezren vásároltak, közülük 30 ezren 3 hektár alatti területet. Az állami bevétel várhatóan 270 milliárd forint lesz - ismertette.

Budapesti beruházások

Számos fővárosi kulturális beruházásról döntött a kormány - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön.

Lázár János sajtótájékoztatóján ismertette, hogy az Országos Széchényi Könyvtár főépületét felújítják, erre hivatalos tervpályázatot írnak ki, emellett nagy raktárépületet kap az intézmény, várhatóan Piliscsabán.

Döntöttek arról is, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum "használatába ajánlják" a józsefvárosi Palotanegyed több épületét, közöttük pedig visszaállítják, növelik a zöldfelületeket - mondta.

A miniszter azt is közölte, hogy mintegy 25 milliárd forintból felújítják az Operaház főépületét, a Természettudományi Múzeumnak pedig új központi épületet keresnek.

A városligeti beruházásról szólva Lázár János ismét megerősítette, hogy a jelenlegi 60-ról 65-70 százalékra nő a zöldfelületek aránya. Hozzátette: tiltakozásra szabályozott keretek között van lehetőség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×