eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Egyre több szociális intézmény a feketelistán! - lapszemle

A Magyar Nemzet úgy tudja: az utóbbi hetekben főleg pszichiátriai betegeket gondozó intézmények és idősotthonok gyarapították a feketelistát. A Portfolio arról ír, hogy az Egyesült Államokkal ellentétben Németországban nem kell büntetést fizetnie a Volkswagen járműgyártó csoportnak.

A Magyar Idők cikkéből kiderül: nagyjából kilencvenhét százalékkal csökkent a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) adóssága a február közepi állapothoz képest. Az akkori 17 milliárd forint helyett jelenleg 620 millió forint a lejárt tartozásállomány. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár a lapnak azt mondta: az intézményfenntartó folyamatos fizetőképessége biztosított, és a jelenlegi adósságállomány már biztosan nem fog nőni, a fennmaradó tartozás pedig néhány héten belül nullára csökkenhet.

A Népszabadság írása szerint pórul járhat az az egyetemista, aki augusztusra hagyja az albérletkeresést. A lap összeállításából kiderül: tavaly óta 40 százalékkal nőttek a bérleti díjak a felkapott budapesti kerületekben és Sopronban. A Belvárosban és Terézvárosban, valamint Győrben, Szegeden és Pécsen ugyanakkor nem drágultak az albérletek, máshol 5-10 százalékos áremelkedéssel kell számolni.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a vasárnapi nyitvatartással sem lett kevesebb a tankolás utáni vásárlás, vagyis benzinkutakon vásárlás. Az egyik nagy magyarországi töltőállomás-hálózat 170 benzinkútjából a hónap végére 65 helyszínen működik majd nagybevásárlásra is alkalmas bolt. Egy másik hálózat kommunikációs igazgatója szerint a vasárnapi újranyitás óta csupán elenyészően csökkent ezen üzletek forgalma.

A Magyar Nemzet összeállításából kiderül: alig 10 hónap alatt közel 50 szociális és gyermekvédelmi intézmény került fel a szociális fenntartók feketelistájára. A lap úgy tudja: az utóbbi hetekben főleg pszichiátriai betegeket gondozó intézmények és idősotthonok gyarapították a listát. A legtöbb jogsértést önkormányzati fenntartók követik el.

A Magyar Idők cikke szerint nőtt a magyarországi fürdők forgalma az első fél évben: átlagosan 2-4 százalékkal jegyeztek eddig több vendéget, mint 2015 egyébként is magas látogatottságot produkáló azonos időszakában. A lap úgy tudja: a fürdők és az üzemeltetők arra számítanak, hogy a nyári főszezonban ennél is nagyobb növekedés lesz a látogatottságban, ami becslések szerint árbevételeik 3 százalékos emelkedését eredményezi majd.

A Népszabadság arról ír, hogy inzulinterápia helyett a diéta és a mozgás jelentheti a megoldást a kisebb gyermekeknél jelentkező 2-es típusú diabétesz esetében. A szakértő szerint jó az is, ha a túlsúlyos gyereket mielőbb látja szakorvos, mert amit néhány évtizede még csak felnőtteknél diagnosztizáltak, ma már a gyermekeknél is felbukkanó betegség.

A Portfolio arról ír, hogy az Egyesült Államokkal ellentétben Németországban nem kell büntetést fizetnie a Volkswagen (VW) német járműgyártó csoportnak, amiért károsanyag-kibocsátási adatokat meghamisító szoftverrel szerelt fel több mint 10 millió dízelmotort. A Szövetségi Közlekedési Minisztérium szóvivője szerint ez azért lehetséges, mert Németország nem ültette át nemzeti jogrendjébe a 2009-es, éppen ilyen esetre készült uniós előírást.

A Napi.hu cikke szerint évek óta folyik a vita az öböl-menti légitársaságok és az Egyesült Államok között. Az utóbbi nem akarja engedélyezni több járat indítását, többek közt az inkorrekt piaci verseny vádja mellett. Ám az arab légitársaságok szerint ugyanez mondható el az amerikaiakról is. A magyar kormány eközben egy Dubaj-Budapest-New York járat indítását szorgalmazza. Részletek a Napi.hu-n, és az InfoRádió reggel 9 óra után kezdődő Üzleti Reggeli című műsorában.

A Pénzcentrum.hu cikkéből kiderül: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Szamos folyó déli részén tartott ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). Az egyik helyszínen egy jogosulatlanul kifogott 50 kg-os, 175 cm hosszú harcsát engedtek vissza a vízbe a halőrök, de engedély nélküli horgászokat és egy étteremben igazolatlan eredetű halakat is találtak. A NÉBIH valamennyi jogsértő személy ellen eljárást indított. Az engedély nélküli horgászatért kiszabható legkisebb bírság 35.000 Ft.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×