eur:
389.41
usd:
363.37
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Tüntetés a Városligetben

Tüntetés a Városligetben

Több százan vettek részt szerdán kora este Budapesten, a Városligetben azon a demonstráción, amelyen a Liget Budapest projekt megvalósítása ellen tiltakoztak.

A közösségi médiában szerveződő Ligetvédők csoport által meghirdetett tüntetésen néhányan megpróbáltak behatolni a nap folyamán kiürített építési területre, néhányan megrongálták a kerítést; a helyszínre több csoportban mintegy száz rendőr érkezett.

A demonstráción mások mellett felszólalt Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke, aki azt hangoztatta, hogy januárban a megbízásukból készített felmérés szerint a fővárosiak 75 százaléka, néhány napja a Greenpeace megbízásából végzett kutatás szerint már 86 százaléka nem értett egyet a Városliget beépítésével, a múzeumok tervezett idehelyezésével.

Mint mondta, a két időszak között a terület vagyonkezelője, a Városliget Zrt., "vagyis a kormány" 300 millió forintot költött arra, hogy meggyőzze az embereket a Liget Budapest projekt népszerűségéről, "de épp az ellenkezője lett az eredmény". A budapestiek többsége tudja, hogy "őrültség" a projekt, már csak arról kell meggyőzni őket, hogy "jöjjenek ide és védjék meg az érdekeiket" - tette hozzá.

Garay Klára a Ligetvédők képviseletében úgy fogalmazott, "addig fogunk itt zenélni, verselni, üldögélni, amíg vissza nem tér a jogállam".

A rendezvényen fellépett Bródy János zenész, aki a Ne vágj ki minden fát című dalt is elénekelte, valamint Galkó Balázs színész, aki elszavalta József Attila Levegőt! című versét.

A demonstrálók azt skandálták, hogy "Megvédjük a ligetet", "Nem adjuk a ligetet", "Orbán, takarodj!", transzparenseiken pedig az volt olvasható, hogy "Nem kellenek monstrumok a ligetbe", "Budapest, ne vágd magad alatt a fát!"

A szervezők közlése szerint a rendőrök három embert bekísértek a kerítéssel elzárt területre, majd kiengedték őket. A tüntetők a rendőri intézkedés elleni tiltakozásul ülve folytatták demonstrációjukat.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×