eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Egy hónapig tart a tűzszerész-baleset vizsgálata

Augusztusra zárulhat le a hortobágyi tűzszerész-baleset vizsgálata – mondta a honvédelmi miniszter a katonai attasék éves értekezlete után tartott sajtótájékoztatóján.

30 napot vehet igénybe a múlt heti, hortobágyi tűzszerész-baleset vizsgálata – mondta Simicskó István honvédelmi miniszter.

"Folyik a vizsgálat, ilyenkor az általános eljárási szabály 30 napot ad a vizsgálat lefolytatására, ugye független külső tűzszerész-szakemberek végzik a vizsgálatot, pont azért, hogy nehogy valamilyen elfogultság gyanúja merülhessen föl."

Simicskó István hozzátette, hogy találkozott az áldozatok hozzátartozóival és a túlélővel is.

"A sebesült katona azt mondta egyébként, hogy körülbelül annyi esélye volt, hogy ő életben marad, mint amennyi esélye volt annak, hogy ez a bomba fölrobban. Semmi. Tehát a profi tűzszerészeink mindent megtettek annak érdekében, hogy azt a bombát hatástalanítsák, ez meg is történt, mégis a vizsgálat majd ki fogja deríteni, reményeim szerint, hogy pontosan mi történt."

Arról, hogy négy évvel ezelőtt megszüntették a katonák élet- és felelősségbiztosítását, a tárcavezető elmondta: olyan rendszert fognak kialakítani, amelyben a szolgálatot teljesítő katonák világosan láthatják, hogy hogyan és miként áll helyt a Honvédség egy baleset nyomán.

"Ettől függetlenül a biztosítót meghaladó összegben fogunk helytállni, hiszen mégiscsak egy Magyar Állam van mögöttünk és a Magyar Honvédség a legkomolyabb testületek közé tartozó szervezet, úgyhogy én azt hiszem, hogy senkinek nem kell aggódnia, hiszen nem engedjük el senkinek sem a kezét."

Múlt héten, egy a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen végeztek mentesítési feladatokat a honvédség tűzszerészei, amikor az egyik robbanótest, egy 250 kilogrammos repeszromboló bomba, a hatástalanítás közben, tisztázatlan okból felrobbant. Négy tűzszerész meghalt, egy katona pedig súlyosan megsérült a balesetben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×