eur:
392.5
usd:
365.82
bux:
66629.59
2024. április 26. péntek Ervin

Húszezer résztvevőt várnak a Szent Márton-találkozóra

Húszezer résztvevőt várnak a hétvégén Szombathelyen a Szent Márton-találkozó eseményeire, amelyeket a védőszent születésének 1700. évfordulója alkalmából rendeznek szülővárosában - mondta Veres András szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szerdán sajtótájékoztatón.

A szombaton kezdődő kétnapos zarándok-, ifjúsági és családi találkozó fő helyszíne az Emlékmű-domb lesz, ahová az egész Kárpát-medencéből és máshonnan is érkeznek vendégek, hiszen Szent Márton az egyik legnépszerűbb európai védőszent - mondta.

Az emlékév legnagyobb egyházi eseménye szombat délelőtt fél 11-kor latin nyelvű szentmisével veszi kezdetét, amelynek főcelebránsa Ferenc pápa különleges küldötte, Dominik Duka bíboros, prágai érsek lesz, a szentmisén részt vesz Alberto Bottari de Costello apostoli nuncius, ott lesz a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szinte minden tagja, de érkeznek püspökök a szomszédos országokból is.

Veres András felsorolása szerint világi részről az eseményen jelen lesz Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, valamint több államtitkár.

A megyéspüspök hangsúlyozta: a Szent Márton-találkozó, melynek szlogenje: "Felemelő szeretet - éld át és add tovább" nemcsak a hívő embereknek szól, hiszen az Szent Márton élete példáját és szellemiségét követve a testvéri szeretet és az egymásra figyelést állítja középpontjába.

Éppen ezért a találkozó valamennyi programja ingyenes, minden hívő és nem hívő érdeklődőt szertettel várnak - mondta.

Maurer Péter, a rendezvény koordinátora közölte: a két nap során lelki programok, ünnepi szentmisék, virrasztás, tartalmas előadások, gyermekprogramok, koncertek, közösségi és karitatív programok, táncház és egyéb családi programok várják az érdeklődőket.

A kiadott program szerint szombat délután három órától például Böjte Csaba ferences szerzetes az irgalmasságról, Zacher Gábor toxikológus a szülői szerepről, a kommunikációról és a szerhasználat veszélyeiről tart előadást. Este fél nyolctól St. Martin ad koncertet, majd a Szökős Néptáncegyüttes vezetésével táncházzal zárul a program.

Vasárnap délelőtt 10 órától a Szombathelyi Székesegyházban gitárzenével kísért püspöki szentmisén imádkozhatnak együtt a találkozó résztvevői, majd 13 órától az Emlékmű-dombon Csiszár László és zenekara dicsőítő koncertjébe kapcsolódhatnak be, ezután pedig Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész vall életéről, hitéről. Este hét órától Ákos ad nagyszabású koncertet, amely után a koncert közönsége óriás kivetítőn nézheti végig a labdarúgó Európa-bajnokság döntőjét.

Mindkét napon a nagyszínpad melletti rendezvénysátorban a közösen elköltött ebéd után Szent Mártonhoz kapcsolódó vetélkedőkre, játékokra, kézműves foglalkozásokra várják a gyerekeket, a találkozó helyszínével szomszédos Martineum Felnőttképző Akadémián pedig filmvetítésre, lelki témájú előadásokra, csoportos és személyes beszélgetésekre várják az érdeklődőket.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×