eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Félszáz embert ölt meg Orlandóban az Iszlám Állammal kapcsolatban álló férfi - a nap hírei

Kizárja Angliát és Oroszországot az UEFA a kontinensviadalból, ha a két ország szurkolói újabb erőszakos cselekményeket követnek el. A 2017-es büdzséről is dönthet hétfőn a tavaszi ülésszak utolsó napján a parlament.

Az Egyesült Államokban 50-en meghaltak, 53 ember kórházba került, miután egy férfi lövöldözni kezdett, majd túszokat ejtett egy orlandói melegbárban. A támadást az Iszlám Állam vállalta magára a dzsihadista szervezethez köthető hírügynökség szerint. A rendőrség elitosztaga megrohamozta a magát elbarikádozó túszejtőt, aki a tűzharcban életét vesztette. A Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI terrorcselekményként kezeli a történteket, a szervezet egyik munkatársa is megerősítette: az elkövetőnek voltak kapcsolatai iszlamistákkal. A merénylő egy New Yorkban született, afgán származású 29 éves férfi. Orlando polgármestere az amerikai történelem legsúlyosabb tömegmészárlásának nevezte a vérengzést és rendkívüli állapotot hirdetett ki a városban.

Kizárással fenyegette meg Angliát és Oroszországot az UEFA, ha a két ország szurkolói újabb erőszakos cselekményeket követnek el a franciaországi kontinensviadalon. A két csapat drukkerei a szombati angol-orosz mérkőzést megelőzően, majd szombat délután is összecsaptak egymással Marseille-ben. Az egyik összecsapásban 31-en sérültek meg, közülük egy szurkoló életveszélyesen. Az 1-1-re végződött mérkőzés után orosz szurkolók provokáltak összecsapást a stadionban, petárdákkal dobálták meg az angol drukkereket. Az orosz sportminiszter elítélte a rendbontást. A vasárnapi lengyel-északír, valamint a német-ukrán mérkőzés előtt is voltak szurkolói randalírozások.

Ferenc pápa szerint nem a külsőre tökéletesnek látszó emberek, hanem a kölcsönös figyelem és tisztelet teszi a világot jobbá. A katolikus egyházfő a betegek és fogyatékkal élők szentévi zarándoklata zárómiséjén a Szent Péter téren bírálta, hogy a kortárs kultúra és társadalom a betegeket és fogyatékkal élőket kiközösíti. Az egyházfő hangsúlyozta, hogy a megoldás egyedül a szeretet lehet.

Az idei költségvetés módosításáról és a 2017-es büdzséről is dönthet hétfőn a tavaszi ülésszak utolsó napján a parlament. A képviselőknek a nyári szünet előtt huszonhat előterjesztésről kell dönteniük. A határozathozatalokat a napirend előtti felszólalások után tartja a Ház. A többi között zárószavazás lesz a kabinet oktatási átszervezési javaslatáról is, amely tankerületi központokat hozna létre az iskolák egységes állami fenntartására, továbbá differenciált béremelést adna a pedagógusoknak. Fideszes kezdeményezésre a képviselők elfogadhatnak a brókerbotrányok károsultjait segítő kárrendezési intézkedéseket, és szavaznak a menekültügyi eljárások további gyorsításáról is.

Meghaladja a nyugdíjbiztosítások száma a 135 ezret - mondta a Magyar Biztosítók Szövetségének szóvivője. Gilyén Ágnes az M1-en hozzátette: jelentős emelkedés figyelhető meg azóta, hogy az állam adókedvezménnyel támogatja ezt a biztosítási fajtát. Magyarországon az ingatlanok mintegy 73 százaléka biztosított, ami európai uniós szinten magas aránynak számít.

Az elmúlt két évben stabilizálódott a magyarországi könyvpiac, mintegy 300-500 ezer olyan állandó olvasó van, aki évente legalább egy könyvet elolvas - mondta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöke. Kocsis András Sándor az M1-en megjegyezte: a magyar könyvszakma forgalma évente 46 milliárd forint, amelyből az ismeretterjesztő művek aránya 26 százalék, a szépirodalomé 25 százalék, a gyermekirodalom részesedése is már több mint 20 százalék.

Nagyszabású, 70-80 alkotást felvonultató Munkácsy-kiállítást rendeznek 2018 őszén a szentpétervári Ermitázsban a Magyar Nemzeti Galéria anyagából és Pákh Imre New Yorkban élő magyar műgyűjtő képeiből. Baán László a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója példaértékűnek nevezte a legnagyobb Munkácsy-gyűjteményt őrző közgyűjtemény, a Nemzeti Galéria, és a legnagyobb Munkácsy-gyűjteménnyel rendelkező magángyűjtő eddigi és most tervezett együttműködését.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×