eur:
392.24
usd:
366.66
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Itt a gombaszezon - Vizsgáltassuk be, amit szedtünk!

Megkezdődött a gombagyűjtési szezon. A Magyar NetGombász Egyesület elnökségi tagja az InfoRádió Barangoló című műsorának azt mondta: még mindig előfordulnak mérgezések, mert sokan nem vizsgáltatják meg a begyűjtött gombákat.

 „A legfontosabb szabály, hogy megfelelő felszereléssel menjünk gombát gyűjteni; kosarat használjunk, ugyanis a gombák termőteste nagyon gyorsan romlik, egy nagyon meleg csomagtartóban akár már a hazafelé úton romlásnak indulhat. Ezért vigyünk magunkkal kést is, hogy meg tudjuk tisztítani a gomba termőtestet a szennyeződésektől, levágjuk a földes, koszos, esetleg rovarrágta részeket” - hívta fel a figyelmet a Magyar NetGombász Egyesület elnökségi tagja.

Nátz Eszter hozzátette: „a második legfontosabb dolog az, hogy a leszedett gombát mindenképpen mutassuk meg szakellenőrnek vagy olyan embernek, aki nagyon régóta jár már erdőbe, mezőre, gombát gyűjteni és megfelelő tapasztalattal meg tudja különböztetni a mérgező és ehető fajokat.”

„Ahhoz, hogy úgy szedjünk gombát, hogy a környezetet ne károsítsuk, vigyünk magunkkal zacskót, és abba gyűjtsük a szemetünket. Az erdőtörvény jelenleg Magyarország fejenként legfeljebb két kiló gomba szedhető, de még nem hallottam olyanról, hogy bárkit megbüntettek volna” - mondta a Magyar NetGombász Egyesület elnökségi tagja.

„Sajnos még mindig nagyon sok mérgezéses eset van, ami abból származik, hogy az emberek nem viszik el bevizsgáltatni a szedett gombákat, nagyon sok piacon, Budapesten majdnem mindegyiken a hét minden napján ingyenesen lehet ezt megtenni” - emelte ki Nátz Eszter.

A gombagyűjtés egészség-, és természetvédelmi szabályairól további információkat hallhatnak az InfoRádió Barangoló című turisztikai magazinműsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×