eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Vádalkut sejt Kiss László ügyének hátterében a történész

Az InfoRádió által megkérdezett történész szerint időről-időre újra nyilvánosságra kerülhetnek a Kiss László úszó szövetségi kapitány esetéhez hasonló ügyek, amelyek által akár zsarolható is az érintett közszereplő. Ungváry Krisztián kiemelte, hogy az ilyen esetek további gyanúra adhatnak okot.

„Az ilyen típusú bűncselekmények iratanyagai majdnem teljes egészében fennmaradtak, de nem ez az igazán érdekes, hanem azok az ügyek, amelyek ezzel összefügghetnek, tehát az állambiztonsági vonatkozások. A dolog körülményei ezt valószínűsítik, hiszen ez a történet nagyon enyhe büntetéssel zárult, pedig annak idején ennek a büntetési tétele 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés volt, tehát kézenfekvő, hogy valamiféle vádalku jellegű megállapodás állhatott a háttérben” - mondta Ungváry Krisztián történész, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa.

Hangsúlyozta: nem Kiss László bűntette igazán érdekes, hiszen ezért nyilván megbűnhődött, hanem az a kellemetlen gyanú, hogy esetleg a múltjában vannak még titkolt oldalak, amelyeket azért nem tudhatunk meg, mert ma Magyarországon a mindenkori hatalom elfedi őket a nyilvánosság elől.

„Töredékes nyilvántartás került át a levéltárba, holott mágnesszalagon ez teljes egészében létezik és ezt mind a mai napig visszatartják. Nem maga a történet, tehát a nemi erőszak az igazán súlyos ebben. Számomra visszatetsző, hogy egy régmúlt homályába vesző ügyet valakinek most vádként olvasnak a fejére. Ez is rámutat arra, hogy sok ember esetleg más vonalon is zsarolható. Ezért kellene megismernünk a múltunkat” - fogalmazott a történész.

Mint mondta, ha ismert ember követ el bűncselekményt, annak a neve megjelenik a sajtóban. Ezért ezt az ügyet annak idején sem lehetett egészen a szőnyeg alá söpörni.

„Száz százalékban sohasem lesz nyilvános minden irat, de azt el lehetne érni, hogy becsületesebben csinálják, mint ahogy ezt jelenleg teszik. Minden környező ország tisztességesebben kezeli ezt a kérdést - talán Szerbiát leszámítva - , mint Magyarország. A történelemnek nincs vége, a múlt változik a legtöbbet. De hogy erről normálisan lehessen beszélni, egyenlő feltételekkel lehessen hozzájutni az információkhoz és ne lehessen embereket zsarolni, ahhoz az iratoknak a levéltárba kellene kerülniük” - mondta Ungváry Krisztián történész az InfoRádiónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×