eur:
393.83
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Öt hónapot is csúszhat a szakorvosjelöltek ösztöndíja – lapszemle

A Magyar Idők írása szerint a pedagógus szakszervezetek és az utóbbi hetek oktatási tüntetéseit szervező civil szervezetek közti rivalizálás oda vezethet, hogy meghirdetik a sztrájkot. A Magyar Nemzet arról ír, hogy négy-öt hónapot is csúszik a Markusovszky-ösztöndíj kiutalása. A Pénzcentrum összeállításából kiderül: a legutóbbi népszámlálás adatai alapján félmilliónál is több egyszülős család van ma Magyarországon.

A Magyar Idők írása szerint a pedagógus szakszervezetek és az utóbbi hetek oktatási tüntetéseit szervező civil szervezetek közti rivalizálás oda vezethet, hogy meghirdetik a sztrájkot, annak ellenére, hogy a kormány és a három érdekvédelmi szervezetet tömörítő pedagógusok sztrájkbizottsága közel áll a megállapodáshoz az általuk megfogalmazott 25 pontról. A maratoni tárgyalás tegnap is folytatódott.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy négy-öt hónapot is csúszik a Markusovszky-ösztöndíj kiutalása. Egy szakorvos-jelölt petíciót indított, hogy a megélhetését veszélyezteti a csúszás. A lap úgy tudja: a késés oka leginkább a bürokrácia, jelenleg is dolgoznak a hiba kiküszöbölésén, de még nem tudni, mikor áll helyre a rendszer.

A Népszabadság összeállításából kiderül: az Egyesült Államok jelenlegi vezetésével alig van kapcsolata a magyar kormány által megbízott lobbicsoportnak. A lap úgy tudja: Connie Mack és csapata a milliárdos lobbiszerződéssel a republikánus ellenzék által uralt egyik, a külpolitikában súlytalan parlamenti albizottságot tudhatja maga mellett.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy Magyarország a 2014-2020-as európai uniós fejlesztési ciklus során még nem kapott Brüsszeltől fejlesztési forrást. A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint még nem kezdődött el a lehívás, mert a projektek nincsenek olyan állapotban, hogy teljesítésalapú számlákat tudjanak adni. A költségvetés terhére ugyanakkor 23 milliárd forintot már kifizetett a kormány a győztes pályázóknak.

A Magyar Idők cikkéből kiderül: a Magyar Bankszövetség kétszer kétszázmillió forintot már kifizetett abból a négymilliárd forintos bírságból, amelyet januárban rótt ki a szervezetre a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a BankAdat adatbázis miatt. A lap úgy tudja, a bankszövetség arra vár, hogy a bíróság felfüggessze a fizetési kötelezettséget. A GVH azért bírságolt, mert állítása szerint az adatbázis lehetővé tette a bankoknak, hogy egyedi, üzleti titoknak minősülő, stratégiai adatokat osszanak meg egymással. A pénzintézetek a döntés ellen bírósághoz fordultak.

Gazdasági Lapszemle

A Portfolio cikkéből kiderül: februárhoz hasonlóan márciusban is 26 új uniós pályázati felhívás került meghirdetésre, közel 443 milliárdos keretösszeggel. Az eddig meghirdetett pályázatok összege összesen 4615 milliárd forint, azaz a teljes hét éves ciklusra tervezett összeg közel 60 százalékát már meghirdették. A kifizetések még csak 17 milliárd forint környékén járnak, ami kevesebb mint 2 százalékát teszi ki a megítélt 886 milliárd forintnak.

A Napi.hu írása szerint két éve nem voltak ennyire pesszimisták a befektetők a dollárral szemben, mint most, pedig az év elején még mindenki az amerikai deviza erősödésében bízott. Az erős dollár betehet Európának és Japánnak is. Részletek a Napi.hu-n és az InfoRádió reggel 9 óra után kezdődő Üzleti Reggeli című műsorában.

A Pénzcentrum összeállításából kiderül: a legutóbbi népszámlálás adatai alapján félmilliónál is több egyszülős család van ma Magyarországon, ahol az esetek jelentős részében tartásdíjat kell fizetnie valamelyik szülőnek, de olyan is előfordul, hogy az állam finanszírozza az összeget. A gazdasági portál megnézte, átlagosan mennyi tartásdíjat kell fizetni, és mikor fordulhat elő, hogy az állam is beszáll a családi kasszába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×