eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Magyar szakemberek újítanak fel egy biokombinátot Mongóliában

A magyar állam által nyújtott 25 millió dolláros kötött segélyhitelből magyar szakemberek újítják fel Mongóliában azt az állatgyógyászati vakcinákat gyártó biokombinátot, amelyet évtizedekkel ezelőtt ugyancsak magyarok építettek fel a mongol főváros közelében fekvő Songinóban - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kedden Karcagon, sajtótájékoztatón.

Fazekas Sándor Radnaa Burmaa mongol élelmezésügyi és mezőgazdasági miniszterrel folytatott megbeszélését követően elmondta: az 1960-as években épült mongol üzem állatgyógyászati termékeket, vakcinákat állít elő. Az előkészítési szakaszban tartó beruházás várhatóan közös élelmiszerbiztonsági, állategészségügyi és nyomonkövethetőségi fejlesztések előtt is kaput nyit - tette hozzá.

Mongóliában 60 millió állatot tartanak, az ország szeretné a világpiacra juttatni termékeit. Ez Magyarország és a hazai vállalkozások számára is kiváló lehetőségeket teremt az együttműködéshez - húzta alá a tárcavezető.

Fazekas Sándor jelezte: a korszerűsítés koordinálására, valamint a kapcsolatok további kiépítésére magyar-mongol tárcaközi munkacsoport alakul. Ebben a munkában a magyar agrár- és külügyi tárca szorosan együttműködik - tette hozzá. Radnaa Burmaa mongol élelmezésügyi és mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy a magyar kormánydelegáció néhány héttel ezelőtti, mongóliai látogatását viszonzó karcagi programja során egy családi gazdaságot, egy tésztafeldolgozó üzemet és egy biogazdaságot tekintett meg a kíséretében lévő mongol szakemberekkel együtt.

Beszámolt arról, hogy partnereivel a keddi egyeztetésen áttekintették a biokombinát-felújítás és a hozzá kapcsolódó lehetőségek részleteit. Emellett tárgyaltak szakemberképzési együttműködésről, közös vállalkozások létrehozásáról, így például vágóhidak, hús- és tejfeldolgozó üzemek telepítéséről, valamint homoktövis-termelési és -feldolgozási együttműködésről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 11:53
×
×
×
×