eur:
393.84
usd:
367.8
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Budai Gyula: minőségi verseny indult az élelmiszergyártó piacon

Magyarország nem a mennyiségben, hanem a minőségben tud versenyezni a nagy élelmiszergyártó országok termékeivel - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában műsorában Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa.

Az orosz embargó hosszú távú hatásaként a magyar termékeknek most már olyan piacokon kell megfelelniük, amelyeknek nagyon igényes vásárlóik vannak - mondta Budai Gyula.

"Nagyon magas a kultúrája ezeknek a piacoknak, van fizetőképes kereslet, egy jó minőségű áruért bármennyit hajlandóak fizetni. Elindult egy minőségi verseny ezen cégek között. Mi nem mennyiségben kívánunk versenyezni az uniós versenytársainkkal, nem is tudunk, sem a németekkel, sem a lengyelekkel, de minőségben jobbak vagyunk" - tette hozzá a miniszteri biztos.

Budai Gyula szerint ma már vannak olyan magyar manufaktúrák, amelyek távoli piacokon is versenyképesnek számító termékeket állítanak elő.

"Feldolgozott sertés-, marhahúsból, baromfitermékekből sokkal jobb minőséget tudunk előállítani. Nemrég Japánban jártam, Tokióban a FoodEx nevű kiállításon csaknem 80 ország háromezer kiállítója volt jelen, és jó érzés volt látni, hogy az önálló magyar standtól nem messze a legnagyobb japán importőr cégnél a Magyarországról származó mangalicából előállított termékek sorakoztak. Ezekre a piacokra ezekkel a termékekkel tudunk betörni. Pick a németországi piaca után a legnagyobb piaca a japán" - számolt be.

2015-ben a baromfiinfluenza dacára is tíz százalékkal nőtt az élelmiszer-kivitel ezekre a piacokra - tette hozzá Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa az InfoRádió Aréna című műsorában.

A politikus kitért arra is, hogy az orosz embargó megtörte a magyar mezőgazdaság felfelé ívelő pályáját,  annak bevezetése előtt a kivitel 10 százalékát az agrártermékek adták.

"A nagy, régi, hagyományos, magyar cégek - a Pick, a Pápa Hús, a Kométa, a GyulaHús - újra megjelentek az orosz piacon, a tokaji bornak újra óriási kereslete lett, nagy mennyiségben adtunk el vetőmagot és híres magyar konzerveket is. Ezt a felfelé ívelő pályát az orosz embargó bejelentése kettétörte" - jegyezte meg.

miniszteri biztos szerint a szabolcsi alma is tonnaszám került volna az orosz boltokba, ha nincs az embargó.

"A Magnyit nevű nagy üzletlánc Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Záhonynál egy hatalmas logisztikai központot szeretett volna létrehozni. A szándéknyilatkozatot alá is írták, innen komoly termékkiszállítás indult volna, amely ezen az üzletláncon keresztül jutott volna az orosz fogyasztókhoz. Nem túlzás tehát, hogy óriási felfelé ívelő pályán volt a magyar agrárszektor, a kétoldalú kereskedelem, ez bicsaklott meg az embargó bevezetése következtében" - fejtette ki.

Oroszország a 13. helyre esett vissza Magyarország kereskedelmi partnerinek rangsorában az embargó miatt, ami két év alatt 4,5 milliárd dollár exportkiesést okozott - közölte Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa az InfoRádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×