INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Milliárdokat költünk innovációra

Infostart / InfoRádió
A visegrádi országoknak leginkább az egészségipar területén kell együttműködni, a nagyvállalatokkal azonban tagállami szinten - nyilatkozta az InfoRádiónak a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke a thinkBudapest konferencián. Pálinkás József azt mondta: ebben az évben az innovációra 80 milliárd magyar, és több mint 100 milliárd forint uniós pénzt tudnak fordítani.

"A visegrádi országoknak, például az egészségipar területén, a kis- és középvállalatoknak pedig a jó beszállítóvá válás területén mindenképpen érdemes lenne együttműködniük. A nagyvállalatokkal való együttműködésben pedig egyéni utat kell járni, hiszen a nemzetközi nagyvállalatok egy-egy országgal fognak együttműködni" - mondta Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke az InfoRádiónak.

Hozzátette: a Jaguár Szlovákiában épített gyárat, az Audi pedig Magyarországon gyárt autót. Elképzelhető az is, hogy a beszállítói láncot úgy kell megszervezni és olyan fejlesztéseket kell támogatni Magyarországon, amely nemcsak Magyarországra tud beszállítani, hanem a környező országokba is.

Pálinkás József a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal prioritásairól azt mondta, a magyar cégeknek meg kell találniuk a támogatási rendszerben azokat a módokat, ahol leginkább innovatívak tudnak lenni.

"Iparági prioritást kevés esetben állítunk fel, ilyen az egészségipar, a gyógyszeripartól kezdve a gyógyításon keresztül a műszergyártásig. A prioritások közé tartozik az irányítástechnika, a modern gyártástechnológia is. A hivatal támogatási politikája nyílt, tehát minden olyan kezdeményezést, amelyben van újdonság és potenciál arra, hogy a vállalat növekedni tudjon, illetve Magyarországon kívüli piacra is kijuthat, támogatni tudunk" - hangsúlyozta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke.

Mint mondta, erre büdzsé is rendelkezésre áll. Magyar forrásból évente körülbelül 80 milliárd forint, Európai Uniós forrásokból pedig évente 100 milliárd forintot tudnak erre fordítani.

"Csak meg kell találnunk azokat a programokat, amelyekben van újdonság, növekedési lehetőség, és amelyekre van piaci igény" - fogalmazott Pálinkás József.

Hanganyag: Németh Zoltán


A címlapról ajánljuk