INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Magyarország természeti értékeinek megóvásáért született megállapodás

InfoRádió / MTI
Magyarország természeti értékeinek megőrzése érdekében, valamint a környezet- és természetvédelmi nevelés, társadalmi tudatformálás elősegítéséért együttműködési megállapodást írt alá szerdán a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. és a Herman Ottó Intézet - közölte a MAVIR az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a felek együttműködése kiterjed a MAVIR erdős területeken áthaladó távvezetékei mentén található élőhelyek, valamint az oszlopok alatti területek környezetbarát kezelésének kidolgozására.

Emellett a kooperáció magában foglalja közös szakmapolitikai célok kijelölését és megvalósítását, valamint a társadalom és azon belül az egyes specifikus érdekcsoportok tájékoztatását, szemléletformálását.

Az egyezséget a VI. Nemzetközi Madárvédelmi Konferencián írták alá, ahol a szakemberek évről-évre megosztják egymással legújabb kutatásaik tapasztalatait, valamint bemutatják az egy-egy madárfaj megmentése érdekében létrejött nemzetközi együttműködéseket.

A MAVIR műfészek programja keretében nagyfeszültségű távvezeték oszlopokon mesterséges költőhelyeket biztosít a védett és fokozottan védett ragadozó madarak részére. Továbbá a korábbi években több mint háromezer eltérítőt helyezett fel azokra a távvezetékekre, amelyek a túzok- és egyéb madárvédelmi területeken haladnak át. A szerelvények felhívják a madarak figyelmét a távvezetékekre, így mentve meg őket a sérülésektől, pusztulástól.

A Herman Ottó Intézet a földművelésügyi tárca kibővült feladatkörű háttérintézménye, amely 2015 júniusától lát el természetvédelmi és környezetügyi feladatokat. Tevékenységeinek fókuszában a környezet- és természetvédelmi nevelés, társadalmi tudatformálás, továbbá a különböző érdekcsoportok természetvédelmi együttműködésének elősegítése áll.

A címlapról ajánljuk