eur:
393.92
usd:
364.85
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Gyurcsány: a migrációs krízis átrendezheti a politikai viszonyokat

Egyikünk sem gondolja azt, hogy el lehet engedni a gyeplőt és mindenkit be lehet engedni - fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában a migrációs krízis ügyében a Demokratikus Koalíció elnöke.

Jelenleg két feladata van az európai vezetőknek, közösen megvédeni az unió külső határait és humánus elbánást biztosítani azoknak a migránsoknak, akik már megérkeztek - mondta Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök.

"Egyikünk sem gondolja azt, hogy el lehet engedni a gyeplőt és mindenkit be lehet engedni. Ezt senki nem gondolja."

Gyurcsány Ferenc úgy vélte, hogy ha Orbán Viktor miniszterelnök azok között volt, akik viszonylag hamar felismerték a migrációs krízist, akkor nem plakátkampányt kellett volna indítania, hanem rendkívüli uniós csúcsot összehívnia.

"Én azt gondolom, hogy ebben az ügyben a kormány a Jobbikkal való párviadalban nagyon tudatosan szavazatszerző szándékkal embertelen és európaiatlan módon viselkedett, de hozzátehetem azt is, hogy keresztényietlen módon."

Ennek ellenére mára Gyurcsány Ferenc a fizikai határvédelmet sem utasítja el.

"Én el tudom fogadni akár azt is, hogy kell fizikai határvédelem, azt nem tudom elfogadni kérem szépen, hogy felismerek egy problémát és hónapokon keresztül nem csinálok semmit, csak hergelem a magyar embereket."

A volt kormányfő úgy látta, hogy össze lehet egyeztetni a biztonságot és az emberséget, Európát pedig nem kell félteni a migrációs hullámtól, nem fenyeget bennünket, hogy kalifátus lesz Európában.

"A legpesszimistább demográfiai becslések szerint ha hatalmas ütemű lesz a bevándorlás és nagyjából csak olyan mértékben csökken a muszlim családok gyermekvállalási kedve, mint ahogyan most, erre vannak adataink, akkor is legrosszabb esetben is alatta marad a 10 százaléknak hosszú távon a muszlim hitű európaiaknak az aránya."

Gyurcsány Ferenc szerint a migrációs krízis átrendezheti Magyarországon is a politikai viszonyokat, erre pedig példaként az MSZP "pozitív semlegesség" elvét követő álláspontját hozta, amelyet - mint mondta - maga sem ért és úgy látta, hogy az MSZP is ráfizethet.

Még mindig sokszor az MSZP-hez kötik Gyurcsány Ferenc politikai akcióit - ismerte el a volt miniszterelnök.

Egy éve a Demokratikus Koalíciónak csupán negyedannyi szimpatizánsa volt, mint az MSZP-nek, mára viszont a szocialistáknak csak másfélszer annyi szavazójuk lenne, mint a DK-nak - mondta Gyurcsány Ferenc.

"Dacára annak, hogy szegény pártként nem tudunk megrendelni kutatásokat, ezért most épp ezekben a napokban kérdeznek meg véletlenszerűen utcán a mi aktivistáink embereket - ők nem tudják, hogy ők aktivisták - egyetlen egy kérdést tesznek föl őszintén szólva, hogy tudja-e, hogy Gyurcsány Ferenc melyik pártnak az elnöke. Ezt az egy kérdést. Engem is nagyon meglep, be kell, hogy önnek valljam, hogy 50 százalék alatt van, akik azt mondják, hogy ez a DK elnöke, nem az MSZP elnöke."

Ezért a volt miniszterelnök úgy látta: végig kell gondolniuk, hogy hogyan tudnák kezelni ezt a problémát. Arra, hogy így viszont várhatóan a legutóbbi választáshoz hasonlóan összefogási kényszerrel indulhat a baloldal 2018-ban is, Gyurcsány Ferenc elismerte, hogy nagy az együttműködési kényszer.

"Ezt az oldalt, mikor eljutunk majd a hídig, akkor olyan embernek kell átvezetni a hídon, akinek a legnagyobb esélye van arra, hogy a hivatalban lévő miniszterelnök kihívójaként győzzön. Ma nem tudjuk megmondani, hogy ki ez az ember."

A volt miniszterelnök kitért arra is, hogy a Sukoró-ügyben az igazságszolgáltatást érintő kritikái csupán a rendszer egy részét minősítették. A politikus a nemrég hozott első fokú ítélet nyomán úgy látta, hogy az igazságszolgáltatás egy része törvénytelenül, politikai elvárásoknak eleget téve működik. Ezt Gyurcsány Ferenc továbbra is tartja.

"Tisztességtelen, törvénytelen és koncepciós jellegű. Itt nem picike szakmai hibáról van szó, az eljárás egésze mélyen politikai indíttatású. Magam sem értem egyébként, hogyan szolgálhatja ki akár csak egyetlen egy bíróság ezt a fajta tisztességtelen, politikai motiváltságú szándékot."

A volt miniszterelnök aláhúzta, hogy kormányra kerülése esetén újra nyitja az elszámoltatás aktáit, ismét lefolytatja az eljárásokat, kárpótolják az ártatlanul meghurcoltakat és felelősségre vonják az ilyen eljárások mögött állókat. Arra a kérdésre, hogy ez fenyegetés-e, Gyurcsány Ferenc azt felelte: nem, hanem program, csak az vegye fenyegetésnek, aki bűnösnek érzi magát.

Hanganyag: Exterde Tibor, Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×