INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Több száz ismeretlen állatfajt fedeztek fel

Infostart / InfoRádió
Vasárnap ünnepeltük az Állatok Világnapját, hétfőn pedig az Élőhelyek Világnapja van, ez alkalomból a WWF nemzetközi szervezete egy különleges élőhelyet bemutató jelentést tett közzé. A Kelet-Himalájában az elmúlt években több száz, eddig ismeretlen fajt fedeztek fel a kutatók - mondta az InfoRádióban Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője.

 Az Élőhelyek Világnapja alkalomból a WWF egy új jelentést adott ki, mely szerint több mint 200 új fajra bukkantak rá az elmúlt évek során a "sérülékeny" Kelet- Himalája térségében - olvasható a WWF  közleményében.

A Rejtett Himalája: Ázsia Csodaországa névre hallgató WWF jelentés számos szervezet kutatói munkájának eredménye, amely részletesen bemutat több mint kétszáz új fajt, köztük 133 növényt, 39 puhatestűt, 26 halat, 10 kétéltűt, 1 hüllőt, 1 madarat és egy emlőst - írja a WWF. 

A 2009 és 2014 között felfedezett pontosan 211 új faj előkerülése (amely éves átlagban 34-et jelent) a mennyiség és a változatosság szempontjából is igen jelentős eredmény. Rávilágít arra, hogy a Kelet-Himalájai régió bolygónk egyik leggazdagabb biodiverzitású területe - derül ki a WWF közleményéből.

"A kelet-himalájai régió nagyon érdekes, különleges területe a bolygónknak. A hatalmas hegységrendszer lábainál sokrétű zónáció alakult ki: a trópusi esőerdőtől a fagyos, örök hó birodalmáig sokféle élőhellyel találkozunk. Itt folytak azok a kutatások 2009 és 2014 között, amelyekről a jelentésben szó van" - mondta a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője.

Gálhidy László hozzátette: "érdekesség, hogy olyan gerinces fajokat is találtak, aminek a felfedezése azért nem mindennapi, új majomfajt például nem minden évben fedeznek fel. Ha magyarul fordítjuk a nevét, Mianmari piszeorrú majomnak lehet nevezni, kicsit gibbonhoz hasonló, nagyon rejtőzködő életmódot élő fajról van szó. Az érdekessége, hogy nagyon pici az orra, könnyen beleesik az eső, ezért elnevezték tüsszögő majomnak. Úgy védekezik a víz ellen, hogy amikor nagyon esik az eső, a térdei közé rejti a fejét. A legmeglepőbb újdonságok közé tartozik az élénk kék színű, "sétáló" törpe kígyófejű hal (egy különleges sügérféle), amelyik képes a szabad levegőn lélegezni, és akár négy napig is túlél a szárazföldön - igaz, mozgása sokkal ügyetlenebb a kígyóénál. Ezeken, a látványos fajokon kívül a kutatók rengeteg új növényfajra és gerinctelenre bukkantak."

"Nem tudjuk pontosan, hogy mennyi állat- és növényfaj él a Földön. A növényfajok nagyságrendje jóval alacsonyabb, a szabad szemmel jól látható virágos növényekből olyan 250 ezer faj fordul elő, nagy részük veszélyeztetett ma már. Az állatvilág ennél jóval gazdagabb. Olyan területeken, ahol különleges élővilággal találkozunk, szigetvilágban vagy trópusi hegyvidékeken, egy kiterjedtebb erdőirtás ahhoz vezethet, hogy fajok százai tűnnek el anélkül, hogy egyáltalán megismerjük őket" - emelte ki a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője.

A jelentés felhívja a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy a Bhután, Északkelet-India, Nepál, Mianmar, és Dél-Tibet területén található életteli ökoszisztémákat olyan veszélyek fenyegetik, amelyek könnyen végzetessé válhatnak. A régióban megvalósult fejlesztések következményeként az eredeti élőhelyeknek csupán 25 százaléka maradt érintetlen, és a Kelet-Himalájában élő fajok százait globálisan veszélyeztetettként tartjuk számon. A területet fenyegető számos veszély közül messzemenően a klímaváltozás a legkomolyabb. A riport ugyanakkor foglalkozik számos egyéb veszélyeztető tényezővel is, amelyek együttesen óriási nyomást gyakorolnak a régió sérülékeny ökoszisztémáira. Ezek között szerepel a helyi túlnépesedés, az erdőirtás, a túlzott legeltetés, az orvvadászat, a vadállatok illegális kereskedelme, a bányászat, a környezetszennyezés és a vízerőművek fejlesztése is - olvasható a WWF közleményében.

Hanganyag: Fehér Anna Magda


A címlapról ajánljuk