eur:
393.78
usd:
365.21
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A magyar állam külföldi befektetőket is bevonna az MKB privatizációjába

A magyar állam december végéig szeretné eladni az MKB Bank többségi tulajdoni hányadát, és a preferált tulajdonosi körben külföldi befektetők is szerepelnek - jelentette ki Balog Ádám, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában, amelyet a pénzintézettől kapott meg az MTI hétfőn.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken jelentette be, hogy az MKB tulajdonosi jogait gyakorló szanálási hatóságként megkezdi a pénzintézet értékesítését, amelyben a potenciális intézményi és magánbefektetők a tendereljárásba történő meghívással vehetnek részt.

"A Magyar Nemzeti Bank olyan tulajdonosi struktúrát részesít előnyben, amely biztosítja, hogy az MKB a magyar bankrendszer erős és független tagja marad, nem olvad bele egy létező egységbe" - mondta Balog Ádám, hozzátéve, hogy ez jelentheti külföldi tulajdonosok bevonását.

"Mi több, határozottan kívánatos bizonyos fokú külföldi tulajdoni hányad" - fogalmazott a vezérigazgató, aki egyúttal jelezte, hogy Magyarország már számos potenciális befektetővel kapcsolatba lépett.

Balog Ádám közölte: a magyar állam az MKB legalább 51 százalékát nemzetközi tenderen szeretné értékesíteni, de akár 10-20 százalékra is csökkenthető az állami részesedés.

Az MKB adózás előtti vesztesége az első fél év végén 4 milliárd forint volt, nagyjából negyede a tavaly azonos időszaki 15,3 milliárd forintos veszteségnek.

Az MKB-nak a nem teljesítő hitelek értékesítése okozhat bizonyos veszteségeket, de az nem hat a bank tőkemegfelelési mutatójára, amely 14,7 százalékon állt idén június végén. Magánbefektetők még mindig megvásárolhatják az MKB 700-750 millió euró könyv szerinti értékű kockázatos eszközeinek 25-30 százalékát.

"A folyamatban lévő tranzakciókat heteken belül le kell zárni" - mondta az elnök-vezérigazgató, aki szerint a MKB jövőre már mérsékelt nyereséget érhet el, majd 2017-18-ban erősebbé válhat jövedelmezősége.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×