INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

A K&H Bank jövőre alapítja meg jelzálogbankját

InfoRádió / MTI
A K&H Bank jövőre alapítja meg jelzálogbankját, hogy ezáltal eleget tegyen az új szabályozási követelményeknek - közölte Bába Ágnes, a pénzintézet vezérigazgató-helyettese hétfőn.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) áprilisban jelentette be, hogy rendeletben írja elő minden, jelzáloghitelezést folytató magyarországi banknak, hogy 2016. október 1-jétől hitelállományának legalább 15 százalékát jelzáloglevél formájában kell finanszíroznia.

A Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában Bába Ágnes elmondta, hogy a K&H Bank meghozta a stratégiai döntést a jelzálogbank megalapításáról, és most a megvalósítás részletein dolgoznak. A K&H 50-90 milliárdnyi jelzáloglevelet bocsáthat majd ki saját jelzáloghitelei mögé a néhány százmillió és egymilliárd forint közötti költséggel felállítható jelzálogbank révén - tette hozzá.

Magyarországon jelenleg három pénzintézet - az OTP, az FHB és az Unicredit - működtet jelzálogbankot. Az Erste Bank augusztus 3-án jelentette be, hogy beadta jelzálogbank alapítási kérelmét az MNB-nek.

Bába Ágnes szerint elképzelhető, hogy az Erste és a K&H után még egy pénzintézet saját jelzálogbankot alapít, de a magyar piac három új jelzálogbanknál többet nem bír el.

A K&H Bank az idei év első hét hónapjában 40 milliárd forint körüli értékben helyezett ki jelzáloghiteleket - mondta el a vezérigazgató-helyettes, aki szerint összességében idén a magyar bankok 300 milliárd forint értékben nyújthatnak jelzáloghitelt, 50 milliárddal többet a 2014-es 250 milliárd forintnál.

A címlapról ajánljuk