eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

A családok többségének ingyenes lesz a gyermekétkeztetés

Jövőre is érdemben nő a gyermekétkeztetés támogatására szolgáló keret - mondta az InfoRádiónak Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

A KDNP alelnöke komoly előrelépésről számolt be a következő évre.

"Az idei évben is rekordot döntöttünk a gyermekétkeztetésre fordított források terén, 58 milliárd forintot fordítottunk erre, de jövőre minden idők rekordját megdönti a magyar költségvetés, hiszen 71,7 milliárd forint fog rendelkezésre állni az ingyenes gyermekétkeztetés támogatására."

Rétvári Bence jelezte, hogy csak a családok legtehetősebb 10 százaléka nem lesz jogosult a támogatás igénybe vételére.

"Jövő évtől kezdve felmenő rendszerben a bölcsődés és óvodás korosztály számára a családtámogatási rendszer részévé válik szinte, hiszen mindenki számára, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem a minimálbér 130 százalékánál kisebb, ez a családok 90 százaléka, azt mondhatjuk, hogy szinte alanyi jogon jár az ingyenes gyermekétkeztetés. Ez azt jelenti, hogy ebben a 0-6 éves korosztályban azoknak a száma, akik teljesen ingyenesen kapják a napi többszöri étkezést, 170 ezerrel nő, további 50 ezer olyan gyerek van, aki eddig félárat fizetett és most már semmit sem kell fizetnie."

Az államtitkár a gyakorlati teendőkről is beszélt.

"A jogosultság vizsgálata polgári európai módon, nyilatkozati elv alapján történik, aki nyilatkozik, hogy megfelel ezeknek a kritériumoknak, megkapja ingyenesen az étkezést, aki pedig úgy, hogy nagyobb a jövedelme, a társadalom fölső 10 százalékába tartozik, be kell fizetnie hónapról hónapra az ebédre a pénzeket."

Rétvári Bence megjegyezte, hogy az ingyenes tankönyvekkel együtt ez már komoly segítséget jelent a családok többségének, emellett a nyári szociális étkeztetést is tudták biztosítani, ahol igény volt erre.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×