INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Novemberben folytatódhat a szír béketárgyalás

InfoRádió / MTI
Várhatóan novemberben Genfben folytatódnak az egyeztetések a szíriai kormány és a felkelők képviselői között egy béketerv végrehajtásáról - közölte a svájci külügyminiszter.

Didier Burkhalter a svájci közszolgálati televízióval kedd este közölte, hogy az ENSZ kezdeményezésére munkacsoportokat fognak felállítani, amelyekben közvetítők segítségével folytathatnak párbeszédet a kormány és az ellenzék képviselői a megbékélés konkrétumairól.

Az egyik ilyen munkacsoportot a világszervezet felkérésére Svájc fogja vezetni. A munka várhatóan novemberben indulhat meg, a közvetítőket már kiválasztották - mondta Burkhalter.

A svájci külügyminiszter arra is kitért, hogy "jelenleg minden idők legnagyobb humanitárius művelete folyik Szíria, Irak, Jordánia és Libanon térségében", és Svájcnak még többet kell segítenie a helyzet kezelésében, mint eddig.

Korábban Genfben már két békekonferenciát is tartottak a 2011 óta tartó szíriai polgárháború megoldása végett, de egyik sem vezetett eredményre. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa mindazonáltal augusztusban a szíriai béketárgyalások felújítását is tartalmazó új béketervet fogadott el, elvben ennek a végrehajtásáról fognak szólni az újabb genfi egyeztetések.

A címlapról ajánljuk