INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Megbírságolták a debreceni Nagyerdőben cserjeirtást végző céget

InfoRádió / MTI
Egymillió forintra bírságolta a debreceni Nagyerdőben engedély nélkül, az önkormányzat megrendelésére cserjeirtást végző céget, a Dehusz Kft.-t a Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség (TKTF) - írta szerdán a Hajdú-bihari Napló. A lap szerint a büntetés oka a "védett élő szervezet, élőközösség élethelyét zavaró, a természet védelmét szolgáló jogszabály megsértése".

A laphoz Konyhás István, az engedély nélküli tevékenységet bejelentő Terepszemle Stúdió Környezetvédelmi Egyesület titkára juttatta el a TKTF határozatát.

Az ügyben hétfőn a helyszínen tartott sajtótájékoztatót Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere, aki közölte: a Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség vizsgálata szerint az érintett területen sem a védett növényzetet, sem a védett állatállományt nem érte természeti kár.

A polgármester ugyanakkor elismerte, hogy a munkálatokhoz nem rendelkeztek előzetes szakhatósági engedéllyel, ezért a munkák azonnali leállítása mellett megszüntették a szakmai irányításért és az engedélyek beszerzéséért felelős városházi alkalmazott munkaviszonyát.

A polgármester hozzátette: amint megkapják az engedélyeket, a természetvédelmi előírások maradéktalan betartásával folytatják a Nagyerdő parkerdei területének megtisztítását, az aljnövényzet ritkítását, hogy tavasszal megújulva fogadhassa a látogatókat a terület.

Papp László köszönetet mondott azoknak a természetvédő civil szervezeteknek, amelyek felhívták a figyelmet az engedély nélkül végzett munkára.

A környezetvédelmi felügyelőség védett fajok élőhelyének károsítása miatt indított eljárást az ügyben.

Az engedély nélkül megkezdett munkálatoknak "zavaró hatása" lehetett az élőhelyekre, de "az ország természetvédelmi helyzetére, a térség természeti állapotának egészére nincs jelentős hatással a cserjeirtás, valamint azt fészkelési időszakon kívül végezték, így közvetlenül nem okozta védett fajok egyedeinek károsodását" - idézte a hatóság megállapítását Szekeres Antal, a debreceni polgármesteri hivatal jegyzője.

A TKTF ezért a "zavaró hatásért" szabott ki egymillió forintos bírságot a kivitelezést végző önkormányzati cégre, a Dehusz Kft-re.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért (PM) elnökségi tagja korábban közleményt adott ki az ügyben, amely szerint természetkárosítás miatt feljelentést tesznek.

A címlapról ajánljuk