eur:
392.72
usd:
366.07
bux:
66746.01
2024. április 25. csütörtök Márk

1989 vízválasztó volt az emberi jogok történetében - 25 éve történt

1990. február 21. szerda: A pártok és a választópolgárok február 23-án éjfélig jelenthetik be az illetékes választási bizottságoknál azokat a személyeket, akiket jelöltnek ajánlanak a márciusi választásokra - mondta Mácsay József, a BM Választási Iroda munkatársa az MTI-nek adott nyilatkozatában. Aggódnak az esztergomiak, hogy esetleg mégsem városukban építi fel a Suzuki a magyarországi gyárát.

A pártok és a választópolgárok február 23-án éjfélig jelenthetik be az illetékes választási bizottságoknál azokat a személyeket, akiket jelöltnek ajánlanak a márciusi választásokra - mondta Mácsay József, a BM Választási Iroda munkatársa az MTI-nek adott nyilatkozatában. A bizottságok számára három nap áll rendelkezésre, hogy megvizsgálják: a jelöltek eleget tettek-e a törvényben előírt feltételeknek, azaz összegyűjtötték-e a 750 ajánlószelvényt, rendelkeznek-e választójoggal és magyarországi lakóhellyel, illetve elfogadják jelölésüket. A március 25-i választásokon az állampolgárok kétféle szavazólapon adhatják le voksaikat. Az egyéni választókerületek jelöltjeit névsor szerint tüntetik fel a szavazócédulán, míg a pártok listájának sorrendjét sorsoláson döntik el.

1989 vízválasztó volt az emberi jogok történetében: Európában Albánia maradt az egyetlen totalitárius állam - hangoztatja az amerikai külügyminisztérium éves jelentése. Az 1500 oldalas kötet, amely évente elemzi az emberi jogok helyzetét a világ valamennyi országában, kiemeli a kelet-európai forradalmi fejleményeket. Ezek között szerepel, hogy Magyarországon az alkotmányos változások révén 1990-ben a lakosság támogatását élvező kormány kerül hatalomra. A jelentés Magyarországgal foglalkozó fejezete egyébként ,,történelmi átmenetről,, ír, emlékeztet a sok új párt, valamint a független szakszervezetek megalakulására, a nagyszabású haladásra az emberi jogok területén mind a jogalkotásban, mind a gyakorlatban, a vasfüggöny leszerelésére, az állambiztonsági apparátus nyilvános ellenőrzésére, a sajtószabadságra, ez utóbbi keretében a független lapokra, rádióra- és tévé-adóra.

Aggódnak az esztergomiak, hogy esetleg mégsem városukban építi fel a Suzuki a magyarországi gyárát. A kormányközi megállapodásban ugyan szerepel, hogy a létesítmény Esztergomban lesz, de most újabb városok jelentkeztek azzal, hogy kedvezőbb feltételeket biztosítanának. Ezek között van Pécs, Székesfehérvár és Dunaújváros. Az Autókonszern Rt. vezetői várhatóan márciusban döntenek arról, hogy melyik város kapja meg a gyárépítés jogát.


További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×