INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

1989 vízválasztó volt az emberi jogok történetében - 25 éve történt

Infostart / InfoRádió
1990. február 21. szerda: A pártok és a választópolgárok február 23-án éjfélig jelenthetik be az illetékes választási bizottságoknál azokat a személyeket, akiket jelöltnek ajánlanak a márciusi választásokra - mondta Mácsay József, a BM Választási Iroda munkatársa az MTI-nek adott nyilatkozatában. Aggódnak az esztergomiak, hogy esetleg mégsem városukban építi fel a Suzuki a magyarországi gyárát.

A pártok és a választópolgárok február 23-án éjfélig jelenthetik be az illetékes választási bizottságoknál azokat a személyeket, akiket jelöltnek ajánlanak a márciusi választásokra - mondta Mácsay József, a BM Választási Iroda munkatársa az MTI-nek adott nyilatkozatában. A bizottságok számára három nap áll rendelkezésre, hogy megvizsgálják: a jelöltek eleget tettek-e a törvényben előírt feltételeknek, azaz összegyűjtötték-e a 750 ajánlószelvényt, rendelkeznek-e választójoggal és magyarországi lakóhellyel, illetve elfogadják jelölésüket. A március 25-i választásokon az állampolgárok kétféle szavazólapon adhatják le voksaikat. Az egyéni választókerületek jelöltjeit névsor szerint tüntetik fel a szavazócédulán, míg a pártok listájának sorrendjét sorsoláson döntik el.

1989 vízválasztó volt az emberi jogok történetében: Európában Albánia maradt az egyetlen totalitárius állam - hangoztatja az amerikai külügyminisztérium éves jelentése. Az 1500 oldalas kötet, amely évente elemzi az emberi jogok helyzetét a világ valamennyi országában, kiemeli a kelet-európai forradalmi fejleményeket. Ezek között szerepel, hogy Magyarországon az alkotmányos változások révén 1990-ben a lakosság támogatását élvező kormány kerül hatalomra. A jelentés Magyarországgal foglalkozó fejezete egyébként ,,történelmi átmenetről,, ír, emlékeztet a sok új párt, valamint a független szakszervezetek megalakulására, a nagyszabású haladásra az emberi jogok területén mind a jogalkotásban, mind a gyakorlatban, a vasfüggöny leszerelésére, az állambiztonsági apparátus nyilvános ellenőrzésére, a sajtószabadságra, ez utóbbi keretében a független lapokra, rádióra- és tévé-adóra.

Aggódnak az esztergomiak, hogy esetleg mégsem városukban építi fel a Suzuki a magyarországi gyárát. A kormányközi megállapodásban ugyan szerepel, hogy a létesítmény Esztergomban lesz, de most újabb városok jelentkeztek azzal, hogy kedvezőbb feltételeket biztosítanának. Ezek között van Pécs, Székesfehérvár és Dunaújváros. Az Autókonszern Rt. vezetői várhatóan márciusban döntenek arról, hogy melyik város kapja meg a gyárépítés jogát.


További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.


A címlapról ajánljuk