eur:
388.83
usd:
360.17
bux:
68177.9
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

NVI: a külképviseleti szavazásnak nem feltétele a lakcím igazolása

Lakcímigazolványt a külképviseleti szavazás során nem kell bemutatni, az a voksolásnak nem feltétele - közölte a Nemzeti Választási Iroda az MTI érdeklődésére kedden.

Az MTI azért kérdezte az NVI-t, mert a Népszava keddi számában azt írta: elveszíthetik az egyéni képviselőjelöltekre adható szavazatukat a külföldön élő magyar állampolgárok, ha nem visznek magukkal magyarországi lakcímkártyát a külképviseletre a voksoláskor. A lap arra hivatkozva írta ezt, hogy a birtokába került az egyik helyi választási irodától származó, a külképviseleti névjegyzékbe vételről szóló tájékoztató levél, amelyben a szavazáshoz szükséges dokumentumok között nem volt felsorolva a lakcímkártya.

Az NVI válaszában emlékeztetett: a magyarországi lakcímmel rendelkező, külföldön tartózkodó választópolgár a külképviseleti választási iroda előtt a külképviseleti szavazás során a személyazonosságát személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel, valamint a kártya formátumú ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal igazolhatja.

"Lakcímigazolványt a külképviseleti szavazás során nem kell bemutatni, az a szavazásnak nem feltétele" - hangsúlyozta az NVI.

Az NVI idézte a választási eljárási törvényt is, amely szerint a voksoláskor a külképviseleti választási iroda megállapítja a szavazni kívánó polgár személyazonosságát és azt, hogy szerepel-e a külképviseleti névjegyzékben.

"Vagyis minden alaptalan riogatás ellenére a külképviseleten szavazó választópolgárnak is két szavazata van: egyrészt a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület egyéni jelöltjére, másrészt az országos listára szavazhat" - közölte az NVI.

Hozzátették: összességében elmondható, hogy a kiküldött értesítő a jogszabályoknak megfelel, a személyazonosításra szolgáló igazolványok felsorolását helyesen tartalmazta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×