eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Mitől boldogok az óvó nénik?

Örülnek az óvodapedagógusok, hogy a parlament elhalasztotta a három éves kortól kötelező óvodáztatást.

A Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke az InfoRádióban arról beszélt: ők kezdettől fogva azt mondták, ahhoz, hogy elkerüljük a zsúfoltságot, előbb a feltételeket kell biztosítani és csak azután kötelezővé tenni minden hároméves kort betöltött gyereknek az óvodába járást.

A megfelelő számú férőhelyet vagy új intézmények építésével, vagy bővítéssel lehet megteremteni.

Fábián Katalin szerint, van az országnak olyan része, ahol egyáltalán nincs gond az óvodai férőhelyekkel, míg máshol százas nagyságrendű a helyhiány. Elsősorban a nagyvárosokban és környékükön, illetve Budapesten kell sok gyerekkel számolni. Kevés az óvodai férőhelyek az agglomerációban és azokon a településeken is, ahol hátrányos helyzetű családok élnek.

De nem csak férőhelyből, óvodapedagógusból is kevesebb van a szükségesnél. A Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke szerint megoldás lehetne a nyugdíjas kollégák visszafoglalkoztatása, de Fábián Katalin úgy látja, erre nem nagyon van esély.

Az Országgyűlés hétfői döntése alapján csak 2015. szeptember 1-jétől lesz kötelező az óvodáztatás a gyermek hároméves korától. Az oktatási bizottság erről szóló - a jövő évi költségvetést megalapozó törvényekhez benyújtott - módosító javaslatát 285 igen szavazattal, 40 nem ellenében, 8 tartózkodással fogadta el a parlament. A zárószavazás jövő héten lesz.

A hároméves kortól kötelező óvodáztatás eredetileg 2014 szeptemberétől lépett volna hatályba.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×