eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Így gyógyítják meg a János-kórházat

Megalapozottnak találta a szaktárca a János-kórházat ért panaszokat. Az Index korábbi cikkei alapján indított vizsgálatot az egészségügyi államtitkárság.

Ahogy arról májusban az InfoRádió is beszámolt: navigációs kihívások várják a Szent János Kórházba érkezőket, ha nem bírnak kellő helyismerettel, vagy érkezés előtt nem szörföztek az intézmény honlapján.

Júliusban az Index több cikkben foglalkozott a traumatológia osztályon uralkodó állapotokkal is. Mint írták, az osztály eleve nehezen megközelíthető helyen van, a saját lábukon érkező sérülteket senki nem fogadja, reménytelenül kell várakozniuk egy ajtó előtt, a személyzet pedig néha minősíthetetlen hangon beszél a betegekkel.

Több száz panaszos levél után Nyulasi Tibor, a kórház orvos-igazgatója az Index-nek azt mondta: komolyan veszik a kritikákat és igyekeznek javítani az állapotokon.

A "János-kórház ügy" kivizsgálását az államtitkárság felkérésére az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) végezte. A közel harminc oldalas vizsgálati jelentés szerint az Index-cikkek után a központnál is megemelkedett a bejelentések száma a János kórházban és más kórházakban uralkodó állapotok miatt. Az OBDK vizsgálata megerősítette a leírtakat.

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ csak egy szabálysértést talált, amelyért csekély összegű bírságot szabott ki - számol be az Index.

Az OBDK a következő javaslatokat tette a János-kórháznak:

• Szervezzék meg rendesen a betegek irányítását és mozgatását. Ha kell, a kórház udvarán a kórház autói szállítsák az érkező betegeket a megfelelő osztályra.
• Javítsák a központi betegirányítást, építsenek ki elektronikus betegtájékoztató rendszert.
• Mivel a beteg először a portással találkozik, javítsák a portaszolgálat kommunikációját. Tanítsák meg a pozitív és betegbarát kommunikációt. Az OBDK ehhez képzést indít és pályázatot is kiír, amely az összes kórház személyzetét kreatív és olcsó ötletekkel segíti a betegtájékoztatásban.
• Tegyenek ki több eligazító táblát az udvarra. Helyezzenek el sötétben is látható megvilágított vagy foszforeszkáló feliratokat.
• Minden kórházi épületnél írják ki pontosan, hogy ott milyen osztályok működnek.
• A rendeléseken írják ki, melyik orvos rendel.
• Minden orvos viseljen a köpenyén névtáblát.
• Pályázzanak energetikai és műszaki felújításokra.

Az Indexen megjelent cikkek óta új osztályvezetője és főnővére van a traumatológiai osztálynak a János kórházban. A váróban pultot állítottak fel, ahol egy adminisztrátor fogadja és tájékoztatja a betegeket. Az ő munkaidejét meghosszabbították, így az esti órákban is dolgozik - mondta az Indexnek Nyulasi Tibor orvos-igazgató.

Kiszélesítették a Diósárok úti kaput, hogy felgyorsíthassák a forgalmat. A könnyebb megközelíthetőség érdekében a kórház tárgyal a XII. kerületi önkormányzattal a Kútvölgyi lejtő forgalmi rendjéről és további két kapu megnyitásáról.

A kórház pénzhiány miatt ennél többet egyelőre nem tudott változtatni. Már korábban kidolgozták azokat a terveket, amelyekkel alapjaiban lehetne javítani az ellátást. Egy nagy beruházással az egész traumatológiát leköltöztetnék a terület alsó részére, részben a föld alá süllyesztve. Itt ki lehetne alakítani egy 260 ágyas részleget kevesebb, de jobban kihasznált műtőkkel. Erre azonban csak az új uniós költségvetésből lehet pénz 2014-2020 között - számol be az Index.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×