eur:
389.4
usd:
363.57
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Felsőoktatás: az LMP félsikernek nevezte a kormányszóvivő bejelentését

Az LMP félsikernek tartja a felsőoktatás átalakításáról szóló szerdai kormányzati bejelentést. Osztolykán Ágnes sikerként könyvelte el, hogy legalább 55 ezer diák részesül jövőre állami finanszírozásban, de kérdésesnek nevezte, hogy erre honnan lesznek költségvetési források.

A politikus a kormányszóvivő szerdai bejelentetéseire reagált sajtótájékoztatón.

Giró-Szász András azt mondta, hogy a felsőfokú oktatásban az állam által finanszírozott felvehető hallgatók száma 2013-ban nem lehet kevesebb a tavalyinál, azaz 55 ezernél. Hozzátette: a pontszámokat a szaktárca karácsonyig nyilvánosságra hozza.

A szóvivő elmondta azt is, hogy legalább 24 milliárd forinttal több pénz jut 2013-ban a felsőoktatásra, mint az idén.

Osztolykán Ágnes közölte: az 55 ezerrel már majdnem elérik a 2010-2011-es keretszámokat, ezért a változtatásnak ezt a részét sikernek tartja. Hozzátette, azt viszont nem látják, hogy pontosan honnan teremtik elő az szükséges összegeket a költségvetésben.

Megjegyezte: azt sem lehet tudni, hogy lesznek-e államilag finanszírozott jogászi vagy közgazdászi férőhelyek az egyetemeken.

A képviselő arra is kitért, hogy a diákok hat követeléséből csak egy, a keretszámokra vonatkozó teljesült, ezért a hallgatóknak "tovább kell menniük ezen az úton", folytatniuk kell a tárgyalásokat, és hallatniuk kell a hangjukat.

Végül felhívta a figyelmet arra, hogy miután a tervezett rendszert karácsonyig kell megalkotni, valószínűtlen, hogy a kormány a hátralévő két napban érdemi egyeztetéseket tud folytatni a felsőoktatás szereplőivel.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×