eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Tízmilliárdos állami segítség patikakivásárlásra - lapszemle

Tízmilliárd forintos állami segítséget kaphatnak jövő júliustól a gyógyszerészek - írja a Népszabadság. A Magyar Nemzet úgy értesült: a Fidesz stratégiai igazgatóhelyettese lesz Hidvéghi Balázs.

A Népszabadság cikkéből kiderül: tízmilliárd forintos állami segítséget kaphatnak jövő júliustól a gyógyszerészek, hogy 2017 helyett már jövőre többségi tulajdonosaivá váljanak patikáiknak. Szakértők szerint a 2360 gyógyszertárból 1100-1200 nem az ott dolgozó gyógyszerész többségi tulajdona. Az elképzelések szerint a kormány úgynevezett patikaalap-konstrukció keretében a Magyar Fejlesztési Bank kedvezményes hitelével segítené az érintetteket, de a veszteséges patikákat kizárnák a lehetőségből. Az összeghez már 2013 júliusától hozzáférhetnének.

A Népszabadság egy másik cikkéből kiderül: kevés magyar szerző mozgatja meg a külföldi könyvpiacokat. A lap szerint Magyarország már nem annyira érdekes, hogy nagy könyvsikereket arasson Európában. Nem jobb ugyanakkor az európai irodalom helyzete sem Magyarországon, különösen a szomszéd országoké

A Magyar Nemzet úgy értesült: a Fidesz stratégiai igazgatóhelyettese lesz Hidvéghi Balázs, aki november elsejével távozott a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkári posztjáról. A volt külgazdaságért felelős helyettes államtitkár, aki korábban a Fidesz országos kampányfőnök-helyettese volt, főként a határon túli magyarsággal való kapcsolattartásért felel majd a kormánypártban.

A Magyar Nemzet úgy értesült, Portik Tamásnak, a kilencvenes évek olajszőkítési botrányairól elhíresült Energol Rt. volt igazgatójának Laborc Sándorral, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatójával fenntartott kapcsolata is napirendre került a parlament nemzetbiztonsági bizottságának keddi, zárt ülésén. A Magyar Nemzet értesülései szerint Laborc és társai, Galambos Lajos, az NBH korábbi főigazgatója, Szilvásy György volt titokminiszter, valamint az ügyben felbukkant orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosa, Püski László perében a jövő év elején hirdethet ítéletet a törvényszék. Részletek a Magyar Nemzetben.

A Napi Gazdaság összeállításából kiderül: A MÁV és a GYSEV nagy üzletet nyitna meg a motorvonat-szállítók előtt, a cégek szerint azonban nagyon szűkös a határidő. Az eddig halogatott beszerzés akár veszélybe is kerülhet, mivel a gyártóknak hosszabb felkészülési időre van szüksége.

Az index írása szerint nem nyílhat meg a főváros hajléktalanszállója. Az egy hónapja a főpolgármester és a belügyi államtitkár jelenlétében átadott, az egykori Szabolcs utcai kórház területén létesített vadonatúj hajléktalangondozó központ üresen áll, mert nem kapta meg XIII. kerülettől a működési engedélyt. A kerület már a tavasszal jelezte, eddig is a fővárosi átlag felett vették ki részüket a hajléktalangondozásból, aránytalan terhet róna a környék lakosságára egy újabb 250 fős szálló.

A Napi Gazdaság arról is cikkezik, hogy együttműködési központ létrehozásáról írt alá szerződést a kínai Tiencsinben a város politikai tanácskozó testületének elnöke, illetve Zelenka Pál, a Közlekedési Műszergyártó Zrt. csoport elnöke és Mohr Richárd, az Eastinfo Kft. igazgatója. Az aláírt szándéknyilatkozat értelmében hamarosan megkezdi működését a Tiencsin-Magyarország Technológiai és Gazdaságfejlesztési Központ.

A Portfolio.hu a Magyar Nemzeti Bank alelnökével készített interjút. Király Júlia az online gazdasági portálnak úgy nyilatkozott: a bizonytalanság egyértelmű jele, hogy nincs érdemi banki termékfejlesztés, a tranzakciós illeték miatt ráadásul jövőre a bankszektornak egy eddig rendben lévő funkciója is sérül. Az MNB alelnöke szerint ha a bankokon múlna, akár már most növelnék hitel/betét arányukat, ehhez azonban egy EU/IMF-megállapodással is megfejelt gazdaságpolitikai fordulatra lenne szükség.

A Pénzcentrum.hu már a karácsonyra igyekszik felkészíteni a magyar családokat. A gazdasági portál arra a kérdésre keresi a választ: mire számítanak a kereskedők, és hogyan, miből fognak költekezni a fogyasztók?

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×