eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Hoffmann Rózsa: Ez nem államosítás

Az önkormányzati iskolák állami átvételéről vitázik az Országgyűlés.

Ez nem államosítás, mert nem érinti a tulajdonviszonyokat - mondta az oktatási államtitkár az önkormányzati iskolák állami átvételéről szóló törvényjavaslat általános vitájában. Hoffmann Rózsa a közoktatás színvonalának csökkenésével indokolta a tervezetet, amely egy április 30-ig elkészítendő leltár alapján a helyhatóságoktól a járási tankerületekhez, illetve a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz helyezi át az iskolákat, amelyek épületét azonban továbbra is az önkormányzatok működtetik.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az iskolák szakmai önállósága megmarad, intézmények tömeges összevonásától és megszűnésétől pedig nem kell tartani.

A jobbikos Dúró Dóra szerint viszont nincs pénz és kapacitás az önkormányzati iskolák állami átvételére. Szeged szocialista polgármestere és országgyűlési képviselője, Botka László arról beszélt, hogy a Fidesz egyforma alattvalókat akar nevelni az iskolákban, amelyek átvételével megszűnik az a lehetőség, hogy egy település vezetése a munkaerőpiac, vagy akár egy konkrét befektető igényeihez igazítsa a képzést. Az ellenzéki politikus attól is tart, hogy a törvényjavaslat elfogadása esetén nem lesz pénz az iskolák felújítására, bővítésére, illetve építésére.

Az LMP-s Osztolykán Ágnes úgy látja, hogy a közoktatás átalakítása csökkenti a gyerekek esélyegyenlőségét. A fideszes Pánczél Károly elismerte, hogy a javaslat megvalósulásához rohammunkára van szükség, ugyanakkor szerinte az oktatás színvonala nem függhet az önkormányzatok anyagi helyzetétől, például attól, hogy van-e iparűzési adó az adott településen. Frakciótársa, Révész Máriusz nem maradt le tőle őszinteségben: kijelentette, hogy az átlagosnál magasabb színvonalú iskolák a törvénytervezet vesztesei lesznek.

Szerző: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Érdekes tanulmánnyal rukkolt elő a napokban az európai alapkezelőket tömörítő szervezet, az Efama. Ebből kiderül, hogy a magyarok leginkább a banki értékesítési hálózatokon keresztül veszik az egyik kedvenc befektetésüknek számító befektetési alapokat, de a banki hálózat túlsúlya Európa egészénél megfigyelhető. Érdekes, hogy míg Európában a különböző alapkezelők alapjainak hozzáférést kínáló, nyílt alapforgalmazó platformok egyelőre szerény piaci részesedést hasítanak ki maguknak, itthon ez a második legnépszerűbb értékesítési csatorna.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 05:45
×
×
×
×