eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Szijjártó: Stratégiai partnerségre törekszünk Kuvaittal

A magyar kormány stratégiai partnerséget szeretne kiépíteni Kuvaittal - mondta a közel-keleti országban tárgyaló Szijjártó Péter hétfőn telefonon az MTI-nek.

A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára kuvaitvárosi megbeszélései során találkozott mások mellett az ország pénzügyi államtitkárával, Khalifa M. Hamadával, akivel megállapodtak, hogy jövő márciusban megtartja alakuló ülését Budapesten a kuvaiti-magyar gazdasági vegyes bizottság.

Ennek nagy jelentősége van Magyarország szempontjából, hiszen a keleti nyitás politikája során az eddiginél jóval szorosabb együttműködésre törekszik a magyar kabinet az arab világgal, és ezen belül Kuvait az egyik olyan ország, amellyel "stratégiai partnerséget szeretnénk felépíteni" - mondta Szijjártó Péter, aki a kuvaiti pénzügyi államtitkár mellett tárgyalt az ország befektetési hatóságának vezérigazgatójával, a Külügyminisztérium államtitkárával, valamint a Tervezésért és Fejlesztésért Felelős Legfelsőbb Tanács főtitkárával.

A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára elmondta: abban állapodtak meg a pénzügyi államtitkárral, hogy a kuvaiti-magyar gazdasági vegyes bizottság ülésének napirendjére felveszik a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari együttműködés témáját, ugyanis Kuvaitban komoly érdeklődés van a magyar baromfi és a baromfi-tenyésztési technológiák, valamint kuvaiti-magyar mezőgazdasági vegyesvállalatok létrehozása iránt. A magyar élelmiszer-biztonsági előírásokat nagy elismerés övezi a közel-keleti országban, amely ezért is működik szívesen együtt Magyarországgal a mezőgazdaság területén - ismertette.

Megállapodás születik majd a vízgazdálkodás, azon belül is a víz- és szennyvízkezelés, valamint az ivóvíztisztítás területén - közölte Szijjártó Péter.

Beszámolt továbbá arról, hogy kedden aláírják a kuvaiti innovációs ügynökség és a magyar innovációs hivatal közötti együttműködési dokumentumot, amelynek alapján szoros együttműködés épülhet ki a kutatás-fejlesztésre és innovációra épülő iparágakat érintően.

A tárgyalásokon abban is megegyeztek, hogy megvizsgálják magyar cégek bevonásának lehetőségét az ötéves - 125 milliárd dollár értékben 1240 projektet magában foglaló - kuvaiti nemzeti fejlesztési tervbe, Kuvaitban ugyanis a fenntartható fejlődés érdekében erősíteni akarják a nem az olajra épülő gazdasági ágazatokat. Magyar vállalatoknak a városfejlesztésben és -tervezésben, infrastrukturális és egészségügyi beruházásokban lesznek lehetőségeik - tette hozzá a külügyi és külgazdasági államtitkár, megjegyezve, hogy a kuvaitiak mindemellett egy közös felsőoktatási ösztöndíjprogram elindítását szorgalmazták, és szeretnék hasznosítani a magyar privatizációs tapasztalatokat is.

Szijjártó Péter egyúttal átadta a külügyi államtitkárnak Orbán Viktor miniszterelnök meghívását a kuvaiti kormányfő részére.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×