eur:
387.86
usd:
357.69
bux:
68224.21
2024. május 17. péntek Paszkál

BKV: eltűnt ingatlanok nyomában - lapszemle

A kórházaknak a büntetés-végrehajtás vállalkozásaitól kell vásárolniuk - írja a Népszabadság. A Magyar Nemzet szerint több milliárd forintos kárt okozhattak a fővárosnak a Demszky-korszakban a BKV-nál történt áron aluli ingatlaneladások.

A Népszabadság arról ír, kötelezték a kórházakat, hogy 100 ezer forintot meghaladó beszerzés esetén a büntetés-végrehajtás vállalkozásaitól rendeljék meg a termékeket, illetve szolgáltatásokat akkor is, ha a büntetés-végrehajtás árai húsz százalékkal drágábbak a piacinál. Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke azt mondta, nehezen tolerálható, hogy a kórházaknak azért kell drágábban vásárolniuk, hogy a büntetés-végrehajtás profitot termeljen, s felmerül a kérdés, hogy mennyire egyeztethető ez össze a piaci versennyel.

A Magyar Nemzet arról közöl cikket, hogy több milliárd forintos kárt okozhattak a fővárosnak a Demszky-korszakban a BKV-nál történt áron aluli ingatlaneladások. A Budapesti Közlekedési Központ felügyelőbizottsági vizsgálatot kezdeményez az M5-ös autópálya felhajtója melletti telekegyüttes privatizációja miatt. Az említett kéthektáros területet, amely a svéd Skankska Népliget Center irodaházával átellenben található, 2005 végén bruttó 500 millió forintért adta el a BKV egyik saját cége a Central Ingatlan Kft.-nek, amely azt kilenc hónap után 4,4 milliárd forintért adta tovább a Skankska leányvállalatának, az S.O.I. Ingatlan Kft.-nek.

Az Index a háromszoros olimpiai bajnok Janics Natasa várható Szerbiába való visszatérése kapcsán utánajárt, hogy a Magyarországot elhagyó sportolók mennyire voltak sikeresek más nemzetek színeiben. A rendszerváltás utáni legnevesebb és legtöbbet elérő hazai távozó a gyorskorcsolyázó Hunyady Emese volt, aki még az osztrák himnuszt sem ismerte, amit neki játszottak az 1994-es olimpián. Házassága után jobb lehetőségek várták Ausztriában, itthon nem teljesedhetett volna ki, 94-ben meg is nyerte az olimpiát. Az 1982-ben vb-ezüstérmes kézilabdázó Rácz Mariann és Gódorné Nagy Mariann tíz évvel később az osztrákokkal jutott ki olimpiára. Ötödikek lettek, a csoportjukból a két továbbjutó - Norvégia, Dél-Korea - játszotta a döntőt, utóbbival döntetleneztek.

A Magyar Nemzet internetes oldala arról ír, hogy támadása előtt dizájnerdrogot fogyaszthatott az a fiatalember, aki múlt hétfőn több tucat késszúrással megölte a gödöllői egyetem egyik munkatársát, hogy elvihesse az autóját. A Penta nevű szernek számos mellékhatása van, túlzott fogyasztása személyiségzavarhoz is vezethet. A vasárnap óta előzetes letartóztatásban lévő tizennyolc éves gyanúsított beismerte a nyomozóknak, hogy többször vásárolt a Penta nevű, dizájnerdrogként számon tartott szerből, és fogyasztott is belőle.

A Portfolió a Nemzetközi Valutaalappal való tárgyalások kapcsán a korábban szintén az IMF-hez forduló argentin gazdaságot elemezte. A dél-amerikai országban a magánnyugdíj-pénztári vagyonokat már államosították, visszavették a nagy energiacég irányítását, összerúgták a port az IMF-fel, ráadásul a mobilfrekvenciák megtendereztetésén is az állami cég lett végül a befutó. Az eredmény elkeserítő, dióhéjban a következőt lehet elmondani: idén az argentin részvénypiacon nagy lemaradást láthatunk a világ többi részéhez képest, miközben az értékeltségek elképesztően nyomott szinteken tartózkodnak.

A Pénzcentrumon arról lehet olvasni, hogy az elmúlt napokban több alkalommal is hamis tízezresek bukkantak fel Magyarországon: a hamisítók hamar lebuktak, érdekes tény ugyanakkor, hogy még mindig a tízezres címlet a bűnözők kedvence. Nemrég zárult a nyomozás az elmúlt évek legprofibb pénzhamisító bandájának ügyében is. A kereskedő értesítette a rendőröket, akik aztán a három menekülőt - egy 16, egy 19 és egy 20 éves baktalórántházi fiatalt - rövid időn belül elfogták. Az egyiknek a ruhájából a rendőri intézkedés során további három hamis tízezres került elő.

A Napi Gazdaság a befektetési alapok elmúlt negyedéves adatait látva arról ír, hogy nagyon szélsőségesek a kapott eredmények, de kedvező, hogy 470 nyílt végű alap kétharmada 16 százalék feletti hozamot ért el, ami jelenleg kifejezetten jó eredménynek számít. A legrosszabbul teljesítők 20 százalék körüli veszteséget szenvedtek el.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Keményen bírálta a magyar kormányt a Republikánus Párt vezetője

Keményen bírálta a magyar kormányt a Republikánus Párt vezetője

Erősen bírálta Magyarországot Mitch McConnell, a szenátus republikánus vezetője a felső házban tartott beszédében. A prominens amerikai jobboldali vezető aggodalmát fejezte ki Kína növekvő befolyása miatt a NATO-ban, amelyet Magyarországon keresztül érvényesít. Ezzel egyidőben bírálta a Demokrata Pártot is, amely szerinte nem elég pragmatikus a szövetségesekkel folytatott diplomáciai tárgyalásokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×