eur:
387.1
usd:
356.21
bux:
68533.23
2024. május 17. péntek Paszkál

Így változtak a gyógyszerárak

Hétfőtől több mint ezer gyógyszer ára változott. Egyes termékek drágábbak, mások olcsóbbak lettek.

A gyógyszertámogatásokat érintő legutóbbi úgynevezett vaklicites eljárás után októbertől több mint ezer gyógyszer ára változik: 726-nak csökken a térítési díja.

A legnagyobb mértékben a koleszterinszint-csökkentők ára mérséklődik. Ezek között van olyan termék, amelyek korábban 652 forintot kellett fizetni, de az új áruk mostantól 157 forint. Ezen felül nagy mértékű a csökkenés még néhány gyakran használt pszichiátriai készítmény esetén is. Ezen készítmények térítési díja 20-30 százalékkal csökken. Több vérnyomáscsökkentőért is kevesebbet kell majd fizetni 15-20 százalékkal. Drágább lesz azonban 543 gyógyszer átlagosan 4,5-5 százalékkal. Az áremelkedés kizárólag olyan termékeket érint, amelyekből van azonos hatóanyagot tartalmazó készítmény olcsóbban.

A gyógyszertámogatásba való befogadásnál tavaly vezették be a vaklicites eljárást. Ennek lényege, hogy a Magyarországon lévő gyógyszerforgalmazók az egészségbiztosító által támogatott gyógyszerkészítményeiket versenyeztetik, úgy, hogy egyik fél sem tudja, a többi gyártó milyen árat kínál ugyanazért a termékért. A licit végén az nyeri el az úgynevezett referencia státuszt egy-egy készítményért, aki minden szakmai feltételnek megfelelt, és a legalacsonyabb árat ajánlotta. A referenciakészítmények nagyobb támogatást kapnak az E-alapból, így olcsóbbak és könnyebben elérhetőbbek a betegek számára, tehát keresettebbek is más, hasonló készítményekhez képest.

Az OEP adatai szerint a tavaly októberi első vaklicit 35 milliárd forintos, az idén áprilisi 20 milliárd forintos, míg a legutóbbi, október elsejétől hatályos hétmilliárd forintos árcsökkenést hozott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Győztek a civilek Győrben, nem épülhet akkumulátorgyár a kertvárosban

Győztek a civilek Győrben, nem épülhet akkumulátorgyár a kertvárosban

Több helyi civil szervezet két éve tartó tiltakozása után Dézsi Csaba András, Győr polgármestere bejelentette, hogy a Győrszentiván melletti ipari park (GIPZ) besorolása megváltozik. Ez azt jelenti, hogy a lakók szerint veszélyes, hangos ipari park helyett egy normál besorolású gazdasági terület épülhet csak mellettük a szomszédban. Pintér Bence, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje szerint ez óriási siker a szentiváni civileknek, akik két éve tiltakoznak a GIPZ besorolás ellen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×