eur:
387.86
usd:
357.69
bux:
68224.21
2024. május 17. péntek Paszkál

A gazdaságpolitika hatékonyságának növelését javasolta a kormány - a nap hírei

A gazdaságpolitika hatékonyságának növelését javasolta a kormány a nemzetközi hiteltárgyalásokon. A munkáltatói terhek csökkentését célzó törvénymódosításokat fogadott el az Országgyűlés. Fenntartja keresetét a bírák nyugdíjazása ügyében az Európai Bíróság előtt az Európai Bizottság. A nap legfontosabb hírei október elsején.

A gazdaságpolitika hatékonyságának növelését javasolta a kormány a Valutaalapnak és az uniónak küldött alternatív tárgyalási indítványában - közölte a hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter. Varga Mihály az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának ülésén megerősítette: nem kívánják csökkenteni a béreket, a nyugdíjakat, illetve a szociális juttatásokat. A miniszter szerint nehezen elképzelhető, hogy a kabinet jelenlegi makrogazdasági előrejelzésével fogadják el a jövő évi költségvetést, mivel az IMF 1 százalékos, míg a kormány 1,6 százalékos gazdasági bővülést vár. Az MSZP szerint Varga Mihály szavaiból mindössze az derült ki, hogy már a kabinet sem számol a jövő évi költségvetés jelenlegi prognózisok szerinti elfogadásával.

Csökkentett mértékű szociális hozzájárulási adót, illetve szakképzési hozzájárulást fizethetnek azok a munkaadók, amelyek 25 év alatti és az 55 év feletti munkavállalókat, munkába visszaálló kismamákat, valamint tartósan munkanélkülieket alkalmaznak. Az Országgyűlés a kormány munkahelyvédelmi akciótervének megvalósításáért fogadta el az erről szóló előterjesztést. A képviselők döntöttek a tételes adó, illetve a kisvállalati adó bevezetéséről is, amivel jövőre jelentősen egyszerűsödik a kisvállalkozások adózása.

A pénznyerő játékautomaták működtetésének megszüntetését javasolja a kormány - közölte a kabinet rendkívüli ülése után a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Lázár János azt mondta: a korábbi intézkedések csak részben érték el azt a célt, hogy a hátrányos helyzetben élők ne pénznyerő automatákba dobálják a pénzüket, másrészt - mint fogalmazott - súlyos nemzetbiztonsági kockázatok is felmerültek a szerencsejáték-iparban érdekeltek tevékenységével.

Fenntartja keresetét a bírák nyugdíjazása ügyében az Európai Bíróság előtt az Európai Bizottság. A brüsszeli testület képviselője a Luxembourgban megkezdett per első tárgyalási napján annak ellenére nyilatkozott így, hogy a magyar Alkotmánybíróság időközben visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a bírák nyugdíjkorhatárát 70 évről 62 évre leszállító intézkedéseket. A bizottság szerint az eltérő nyugdíjkorhatár ellentmond a diszkrimináció uniós tilalmának. A magyar kormány képviselője egyebek mellett azzal kérte a kereset elutasítását a bíróságtól, hogy a rendelkezések nem ütköztek uniós jogba.

Ismét egyciklusú, osztatlan kétszakos lesz a tanárképzés - közölte az oktatási államtitkárság. A tájékoztatás szerint 2013. szeptember 1-jétől a gyakorlati képzési idő az eddigi fél évről egy évre nő, és a harmadik év végén szétválik az általános iskolai és a középiskolai tanárképzés.

Parlamenti vitanapot kezdeményez a közoktatási intézmények államosításáról a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Az érdekképviselet elnöke közölte: azt is kérik Kövér László házelnöktől, hogy - mivel az előzetes szakmai egyeztetés elmaradt - parlamenti eseti bizottság tárgyaljon a kérdésről. Mendrey László az InfoRádióban elmondta: előreláthatóan 2000-2500 iskolában veszi át az állam január elsején a pedagógusbérek kifizetését, ami szerinte nagymértékben megterheli a költségvetést, és nem tudni, megvan-e ennek a fedezete.

Több mint négymilliárd forinttal támogatja a kormány az oktatási intézmények oktatási, nevelési, integrációs és egyenlőséget szolgáló programjait. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága közölte: az integrációs pedagógiai rendszer az egyetlen olyan nagy összegű támogatást biztosító program, amelynek révén a hátrányos helyzetű gyermekek számára befogadóbb, a sikerességükhöz szükséges iskolai környezetet teremtenek, a fejlesztő pedagógusokat pedig anyagilag elismerik.

Részben megváltoztatta a jogerős ítéletet a Cozma-ügyben a Kúria. Sztojka Iván harmadrendű vádlott büntetését 8-ról 13 évre súlyosbította. Az első- és másodrendű vádlott jogerősen kiszabott 18-18 éves szabadságvesztését helybenhagyta a legfelsőbb bírói fórum. A jogerős ítéletben a 3 fővádlott közül kettőt 18 év, harmadik társukat pedig 8 év börtönre ítélték. Az indoklás szerint a cselekmények nem tekinthetők életfogytiglani szabadságvesztéssel büntethető minősített emberölés kísérletének. Ennek az ítéletnek a megsemmisítését kérte a Legfőbb Ügyészség.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Keményen bírálta a magyar kormányt a Republikánus Párt vezetője

Keményen bírálta a magyar kormányt a Republikánus Párt vezetője

Erősen bírálta Magyarországot Mitch McConnell, a szenátus republikánus vezetője a felső házban tartott beszédében. A prominens amerikai jobboldali vezető aggodalmát fejezte ki Kína növekvő befolyása miatt a NATO-ban, amelyet Magyarországon keresztül érvényesít. Ezzel egyidőben bírálta a Demokrata Pártot is, amely szerinte nem elég pragmatikus a szövetségesekkel folytatott diplomáciai tárgyalásokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×