eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A felvidéki magyarok helyzetéről tájékozódott Orbán

A Robert Fico szlovák miniszterelnökkel való keddi találkozó előtt a felvidéki magyarság helyzetéről tájékozódott Orbán Viktor kormányfő, aki hivatalában fogadta Berényi Józsefet, a felvidéki Magyar Közösség Pártja elnökét.

A hétfői budapesti megbeszélésről Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tájékoztatta az MTI-t, tudatva, hogy bár a keddi Orbán-Fico-találkozón főként a két ország gazdasági kapcsolatairól lesz szó, a magyar kormányfő a tárgyalás előtt tájékozódni kívánt a felvidéki magyarság helyzetéről.

A tárgyaláson Berényi József tájékoztatta Orbán Viktort a révkomáromi Selye János Egyetem szlovákiai leminősítésével, valamint a szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarokkal kapcsolatos legfrissebb fejleményekről. A megbeszélésen szóba került az is, hogy milyen szlovákiai visszhang volt a Benes-dekrétumok kollektív bűnösséget érintő részeinek az Európai Parlamentben elindult megtárgyalásáról - közölte a sajtófőnök.

A Magyar Közösség Pártja elnöke ismertette továbbá a kormányfővel a szlovákiai magyar szervezetek egy héttel ezelőtt aláírt közös politikai nyilatkozatát, amely rögzíti a kulturális és regionális önkormányzatiság szükségességét. Orbán Viktor a dokumentumban foglalt elemeket nélkülözhetetlennek nevezte a felvidéki magyarság megmaradásához és gyarapodásához - írta közleményében Havasi Bertalan.

Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök kedden Pilisszentkereszten találkozik, ahol együtt adják át a Pilisi Szlovákok Központját. A kormányfők ez alkalomból kétoldalú megbeszélést is folytatnak, és a tervek szerint közös nyilatkozatot is aláírnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×