eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A Kúrián folytatódik a Cozma-per

Kedden kezdődik a Kúrián a Cozma-ügy tárgyalása. A korábbi jogerős ítélet jelentősen enyhítette az elsőfokú döntésben kiszabott büntetéseket, ez ellen nyújtott be felülvizsgálati kérelmet a Legfőbb Ügyészség.

A Veszprém Megyei Bíróság 2011-ben első fokon, nem jogerősen életfogytiglant szabott ki az elsőrendű és a másodrendű vádlottra, Raffael Sándorra és Németh Győzőre, a harmadrendű vádlott, Sztojka Iván húsz év fegyházbüntetést kapott. A fellebbezések után a Győri Ítélőtáblára kerülő ügyben 2012. április 27-én kihirdetett jogerős ítéletében jelentősen enyhítette a három fővádlott büntetését a másodfokú tanács: Raffael Sándort és Németh Győzőt tizennyolc-tizennyolc év, Sztojka Ivánt pedig nyolc év börtönre ítélte. A másodfokú bíróság az enyhítést azzal indokolta, hogy nem látott okot az életfogytiglani szabadságvesztéssel büntethető, több emberen elkövetett emberölés kísérletének megállapítására.

Május elején Orbán Viktor miniszterelnök kifejtette: az emberi élet a jelenleginél sokkal nagyobb védelmet érdemel. Egy - a másodfokú ítéletet bíráló - kérdésre pedig azt válaszolta, hogy négyszemközt ugyan egyetértene a véleménnyel, de miniszterelnökként nem gyakorolhat nyomást a bírói testületre.

Néhány nappal később Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a Kúria elnökének levelet írt, amelyben kérte az ítélkezési gyakorlat felülvizsgálatát, a nagy visszhangot kiváltó, esetenként túlzottan enyhe, következetlen ítéletek miatti társadalmi felháborodásra hivatkozva pedig felvetette, hogy megfelelő-e a bírósági ítéletek szigora és következetessége. Darák Péter, a Kúria elnöke jelezte, hogy nem lát lehetőséget a kérés teljesítésére, szerinte a döntéseket sem a közhangulat, sem más, az eljárás keretein kívüli körülmény nem befolyásolhatja.

A Legfőbb Ügyészség július elején nyújtott be felülvizsgálati indítványt a Kúriához a Cozma-gyilkosság ügyében, kérve a másodfokú határozat hatályon kívül helyezését és az eljárás megismétlését. Marian Cozmát, a Veszprém kézilabdázóját 2009. február 8-án gyilkolták meg egy veszprémi szórakozóhely előtt, társait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×