eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Kik lehetnek a házőrség tagjai?

Az Országgyűlési Õrség hivatásos állományát érintő szabályokról, többek között a megkövetelt testmagasságról is rendelkezik a Belügyminisztérium rendelettervezete.

A kormány.hu-n megjelent, a jövő januártól működő Országgyűlési Õrség hivatásos állományát érintő tervezet szól a munkáltatói jogkörökről, a szabadságokról, a panasszal és a fegyelmivel kapcsolatos eljárásokról valamint a képzettségi és alkalmassági követelményekről is. A rendelettervezet közel száz oldalból áll.

A rendelettervezet egyelőre nem tekinthető a Belügyminisztérium hivatalos álláspontjának. A tervezet rögzíti, hogy az Országgyűlési Õrségnél az objektumvédelmi feladatok ellátására csak olyan erőket alkalmazhatnak akik megfelelnek az előírt követelményeknek. A férfiak esetében minimum 180 centiméteres, nők esetében minimum 170 centiméteres testmagasság követelnek meg. De ezt csak azoknál vennék figyelembe, akik a 2013. március 1-jét követően kerülnek be az Országgyűlési Õrségbe. A rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagjaira ennél jóval kevésbé szigorú előírás vonatkozik. Az alkalmasságukról szóló 2009-es kormányrendelet férfiaknál minimum 165, nőknél minimum 160 centit ír elő.

A tervek szerint a házőrségnél nem lesz saját egészségügyi és pszichológiai szolgálat ezt a szervezet létszámával indokolják. A tervek szerint a házőrségnek 349 tagja lesz. 339-en hivatásos jogviszonyban, tízen pedig köztisztviselőként szolgálnak majd. Jelenleg a parlament védelmét 266 rendőr látja el.

Korábban arról is szó volt, hogy a házőrség tagjai védik majd az Országgyűlés elnökét és a Parlamentet is.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×