INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Navracsics: A reformok előrehaladásából adódnak a konfliktusok

Infostart / InfoRádió
A folyamatos önvizsgálat közelebb visz minket eredeti céljainkhoz - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a második Magyary-program bemutatásakor.

Csak egy rendkívül hatékony döntéshozatali és végrehajtói rendszer tud annyi reformot kezelni, amely az elmúlt bő két évben a magyar kormányzati politikában megindult az oktatáspolitikától az egészségpolitikán át az igazságszolgáltatási és közigazgatási átalakításokig - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a második Magyary-program bemutatásakor.

A tárcavezető kiemelte: ha konfliktusok adódnak, az nem a tehetetlenségből, hanem éppen a reformok előrehaladásából következik. A beépült érdekek, a beépült érdekcsoportok megtöréséből, az új érdekviszonyok kialakulásából, az új kapcsolati rendszerek kialakulásából, az új intézményrendszer megjelenéséből, vagyis azok a konfliktusok, amelyek ma a magyar belpolitikát jellemzik, azok pontosan ennek a kormányzati politikának az eredményeit jelzik - fejtette ki.

A Magyary Zoltán nevét viselő második - az idei évszámra utalva 12.0-ás verziószámú - közigazgatás-fejlesztési programról a közigazgatási és igazságügyi miniszter úgy fogalmazott: a dokumentum nem kritikátlan önmagával szemben. "Ha saját magunkkal szemben vagyunk kritikusak, akkor ez erősít minket. Erősít az elhatározásunkban és erősít a végrehajtásban is, hiszen a folyamatos önvizsgálat a célok, a kijelölt célok és az elért eredmények összehasonlítása, adott esetben a kettő közötti különbség feltérképezése közelebb visz minket ahhoz, hogy az eredeti célkitűzéseket meg tudjuk valósítani" - hangsúlyozta.

Az új Magyary-program a többi között nem elégedett az eljárások gyorsítása és hatékonysága, a fejlesztési források lehívásának felgyorsítása és a közszolgálati életpályamodell kialakításának terén elért eredményekkel. Emellett újabb közvetlen célokat jelöl ki, hogy a közigazgatás ne versenyképességet korlátozó, hanem azt ösztönző tényező legyen.


A címlapról ajánljuk